FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: proslava Dana branitelja

Autor: ivuc
OSIJEK, 21. lipnja 2011.(Hina) - Dan osječkih branitelja obilježit će se ove godine s nekoliko aktivnosti 27. i 28. lipnja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo i predsjednik Gradskog odjela za branitelje Miljenko Kolobarić izvijestili su kako će 27. lipnja na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice biti otkrivena umjetnička instalacija u spomen na crvenog "fiću" kojeg je tog datuma 1991. godine pregazio tenk bivše JNA. Taj je događaj, kako su rekli, simbolički označio početak ratnih zbivanja i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Kako je istaknuto, dio te umjetničke instalacije je vojni tenk T-55, donacija Vojnog muzeja Ministarstva obrane. Tenk će u toj instalaciji ostati ukopan u zemlju, a "fićo" će gaziti preko njega i simbolizirati pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu.

Drugi dio proslave održat će 28. lipnja, kada će na lijevoj obali Drave biti otvorena novoimenovana Šetnica hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Gradonačelnik Bubalo rekao je kako je svrha obilježavanja Dana osječkih branitelja prisjetiti se svih žrtava Domovinskog rata. Istaknuo je kako su tijekom ratnih razaranja grada od svibnja 1991. do srpnja 1994. u osječku bolnicu primljene 5222 žrtve, od kojih su 954 osobe poginule ili umrle od posljedica granatiranja. Izrazio je nezadovoljstvo što na obilježavanju Dana branitelja ne mogu biti hrvatski generali koji su u Haagu te u zatvorima u Hrvatskoj ili izvan nje zahvaljujući, kako je rekao, "promašenoj politici Vlade RH i odnosu prema hrvatskim braniteljima".

Kolobarić je pozvao građane da se odazovu obilježavanju Dana branitelja u gradu koji je, uz Vukovar i Vinkovce, najviše pridonio obrani Hrvatske.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙