FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba "Dani poslije 2"

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - U povodu obilježavanja Dana branitelja grada Zagreba danas u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu stopostotni ratni vojni invalid Domovinskog rata Nevenka Topalušić, otvorila je izložbu fotografija ratnih vojnih invalida Domovinskog rata "Dani poslije 2" te u dirljivu govoru ispričala svoje ratne patnje i proživljene strahote.

Autor Damir Hoyka izložio je novih 55 fotografija ratnih vojnih invalida iz Hrvatske i BiH, a to nastavak projekta "Privilegirani, povlašteni ili ponosni".

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić pozdravio je okupljene branitelje u ime predsjednice vlade Jadranke Kosor.

"Drago mi je što HVIDR-a i na ovaj način, slikom, pokazuje zorno što ste sve kao branitelji prolazili u Domovinskom ratu. I ove slike govore više od svega onoga što itko može izreći - one govore o svoj surovosti Domovinskog rata, o toj krvavoj borbi koju smo prošli svi zajedno da bismo danas imali samostalnu, neovisnu, suverenu i demokratsku Hrvatsku. Ali one govore i o vama kakvi ste vi ratnici bili i kakvu ste žrtvu podnosili da biste danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku i na tome vam hvala", istaknuo je ministar Ivić.

Ministar je dodao i kako nisu u pravu oni koji su govorili o privilegijama i povlasticama koje uživaju hrvatski branitelji, misleći prije svega na invalide Domovinskog rata, a ove slike to jasno i zorno pobijaju. "To govore oni koji u pravilu Domovinski rat niti su okusili niti su vidjeli, nego su ga gledali i doživljavali s pristojne daljine i onda kad je zemlja oslobođena, vratili se u Hrvatsku", istaknuo je ministar Ivić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je "u ovo vrijeme krize i recesije ne samo materijalne nego i duha i razjedinjenosti hrvatskog tkiva najbitnije da smo zajedno i da prepoznamo i seciramo poput skalpela one koji nisu na tom tragu".

Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a grada Zagreba Mirko Ljubičić, nakon povika iz publike protiv Europske unije, izjavio je kako hrvatski branitelji imaju pravo na svoje mišljenje o tom pitanju. "Međutim, HVIDR-a grada Zagreba se odredila za jedan drukčiji diskurs - mi ćemo raditi na podizanju popularnosti EU-a kao što smo radili prvi na podizanju potpore NATO-u", rekao je.

Ljubičić je istaknuo kako izložbu daruju svojim suborcima i prijateljima generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini i upućuju im pozdrav u Haag. Najavio je da će predsjedniku Ivi Josipoviću predložiti da odlikuje Nevenku Topalušić.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙