FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa o braniteljima kao ustavnoj kategoriji posvađala saborske klubove

Autor: tkol
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Raspravu saborskih klubova o Prijedlogu za utvrđivanje Nacrta ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH, kako bi zakon o pravima hrvatskih branitelja postao ustavna kategorija, danas je obilježila svađa između HDZ-ova kluba i zastupničkih klubova IDS-a, HNS/HSU-a te HDSSB-a koji smatraju da je riječ o prijedlogu koji ima predizbornu svrhu.

Josip Đakić (HDZ) je poručio kako svi oni koji žele "politikantski polemizirati i potkusurivati se sa stradalnicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima ne žele im dobro".

"Završimo priču koja se zove 'hrvatski branitelji', jer su oni jasno pokazali kako se brane nacionalne boje i daje život za domovinu", kazao je Đakić dodajući kako bi tim ustavnim promjenama prestala mogućnost špekulacije oko izmjena ili ukidanja prava definiranih zakonom. Te izmjene ne koštaju ništa, a predstavljaju moralnu satisfakciju hrvatskim braniteljima, ustvrdio je Đakić.

Oporbeni klubovi prozvali su predlagače da to rade u "predizborne svrhe".

"Namjera je jasna: kako u predizborno vrijeme doći do nekoliko tisuća glasova", poručio je Damir Kajin (IDS) dodajući kao branitelji očekuju da ime se prava provode, a ne ustavotvore.

Kajin drži da obrazloženje prema kojem predložene izmjene neće stvoriti dodatne troškove, ne odgovaraju istini. Izrazio je i uvjerenje da ni jedna buduća vlada, ako ekonomske prilike budu dobre, neće dovesti u pitanje niti jedno pravo hrvatskih branitelja, već će ih čak i širiti.

Njegovo je izlaganje izazvalo brojne ispravke netočnih navoda, pa je tako Dragan Vukić (HDZ) optužio Kajina da vodi "specijalni rat" protiv Hrvatske, njegova stranačka kolegica Đurđica Sumrak opovrgnula je Kajinovu tvrdnju da je riječ o predizbornom zakonu, a i ministar Ivić je dodao da zakon nema veze s politikantstvom već s izražavanjem poštovanja prema braniteljima.

Vesna Pusić (HNS/HSU) je u obranu Kajina rekla kako je i on hrvatski branitelj koji je bio po rovovima, a Andrija Hebrang (HDZ) joj je uzvratio kako je "Kajin bio branitelj u Oluji, jer je bio mobiliziran, a da se nije odazvao, bio bi u zatvoru".

Pusić je navela da je tu riječ tek o promjeni razine zakonske zaštite prema braniteljima, a da se sadržajno ništa ne mijenja pitajući se zašto se HDZ upravo sada na to odlučio.

"Da li prava djece, starijih, invalida, radnika... zaslužuju nižu razinu zakonske zaštite nego prava hrvatskih branitelja?", upitala je Pusić ocijenivši kako se inicijativom da se na višoj razini zaštite prava jedne populacije, sve ostale stavlja u situaciju da pred ustavom i zakonima nisu jednaki.

"Pozivam branitelje da brane hrvatsku državu i danas kao modernu, europsku državu ravnopravnih građana i građanki", poručila je Pusić. Na njenu tvrdnju da su neki branitelji, koji su bili na saborskoj galeriji, danas došli vršiti pritisak, reagirali su HDZ-ovi zastupnici i istaknuli kako ne bi bilo Sabora da nije bilo branitelja.

Šeks joj je pak odgovorio da razina na kojoj se donose pojedini zakoni nema veze sa ustavnim načelom jednakosti građana pred zakonom.

I Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je "ovo prijedlog HDZ-a u predizborne svrhe". "Da je vladajućoj koaliciji stalo do hrvatskih branitelja ne bi ih 'identificirali, locirali, uhitili i transferirali‘ te im montirali optužnice kako bi se dodvorili EU", poručio je.

"Kakvu poruku šaljemo djeci kada se svaki dan pune zatvori hrvatskim braniteljima i herojima, dok u Hrvatskom saboru sjede oni koji su nosili četničku uniformu", zapitao se Burić dodavši kako nam ne treba takav ustavni zakon koji ne mijenja sadržaj prava hrvatskih branitelja, u smislu da svi branitelji budu abolirani, a da se ista ukine onima koji su palili po Hrvatskoj.

Tijekom Burićeve rasprave potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak mu je u više navrata izrekao opomenu zbog nepridržavanja saborskog Poslovnika, a njegovog stranačkog kolegu Zorana Vinkovića, koji je iz saborske klupe dobacivao upadice i oglušivao se na Jarnjakove opomene, udaljio sa sjednice.

(Hina) xkt/xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙