FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić organizirao primanje za zagrebačke branitelje

Autor: mkov
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Svečano primanje ratnih zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojba i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskoga rata danas je u palači Dverce organizirao, u povodu Dana branitelja grada Zagreba, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Primanju su između ostalih nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac i načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin.

Pozdravljajući predstavnike braniteljskih udruga i branitelje te im čestitavši Dan branitelja, gradonačelnik Bandić je izjavio kako je Zagreb dao najveći brojčani, moralni i materijalni doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Istaknuo je kako branitelji ne mogu biti "moneta za potkusurivanje" u dnevno-političkim stranačkim interesima pa je zato grad Zagreb, kako je kazao, primjereno u svakom svom kvartu obilježio uspomenu na stradanje svakoga dragovoljca.

"Na taj se način borimo protiv povijesnog zaborava", rekao je Bandić, dodavši kako ne smijemo zaboraviti da su ideali i ciljevi hrvatskih antifašista bili i ostali isti kao i onih Domovinskog rata.

Ocijenio je kako su se i jedni i drugi žrtvovali za slobodu domovine protiv mračnih i zločinačkih okupacijskih sila.

"Karakter Domovinskog rata je antifašistički", kazao je gradonačelnik Bandić, dodavši da su se branitelji borili protiv sila mraka, velikosrpske politike i nacističke politike Slobodana Miloševića.

Smatra kako se također ne smije zaboraviti da je među prvima Vatikan priznao suverenu Republiku Hrvatsku te je pozivao sve da na dostojanstven način dočekaju Svetoga oca Benedikta XVI. koji ovog vikenda, 4. i 5. lipnja dolazi u pohod Hrvatskoj.

Zapovjednik bivše zagrebačke operativne skupine general Darko Grdić podsjetio je na doprinos Zagreba u obrano Hrvatske istaknuvši da je Zagreb dao 11 brigada Hrvatske vojske, gardijske postrojbe, specijalnu policiju, policiju, narodnu zaštitu i civilnu zaštitu.

Naglasio je i kako je u obrani Hrvatske poginulo 400 pripadnika zagrebačkih postrojba, a 1200 ih je ranjeno.

Predsjednik zajednice udruga HVIDR-a grada Zagreba Mirko Ljubičić podsjetio je na zagrebačku Hvidru, koja je, kako kaže, prva poduprla ulazak Hrvatske u NATO savez pa se HVIDR-a sad sprema poduprijeti i što brži ulazak Hrvatske u EU. "Ne treba se bojati ulaska u EU jer ni jedna zemlja još nije izašla iz NATO-a niti iz Europske unije", rekao je Ljubičić.

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙