FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: obljetnica 63. samostalnog bataljuna ZNG-a

Autor: vreb
POŽEGA, 11. lipnja 2011. (Hina) - Dvadeseta obljetnica osnivanja 63. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde RH, prve vojne postrojbe u Požeštini, svečano obilježena danas u Vidovcima kod Požege.

Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, nazočni pripadnici samostalnog bataljuna, koji su prošli sva bojišta diljem Hrvatske i svi okupljeni prisjetili su se poginulih branitelja i ratnoga puta.

„Jučerašnji dan i skorašnje pristupanje Hrvatske EU možemo prije svega zahvaliti braniteljima koji su najzaslužniji za Hrvatsku neovisnost i za demokraciju u Hrvatskoj. Želim danas iskazati počast i poštivanje svim pripadnicima 63. bataljuna koji su dali svoj neizmjeran doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova i slobodu Hrvatske,“ rekao je ministar Ivić. Hrvatski branitelji na to moraju biti ponosni i taj im ponos ne mogu umanjiti nikakve presude, naglasio je.

Pismo zapovjednika 63. samostalnog bataljuna general pukovnika u mirovini Miljenka Crnjca pročitao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, podsjećajući kako je upravo 63. bataljun bio temelj 123. brigadi, koja je imala odlučujuću ulogu u svim ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom i drugim ratištima, čijih je 122 pripadnika poginulo i 750 ranjeno.

Riječi zahvale braniteljima na njihovom doprinosu u stvaranju Hrvatske uputio je i saborski zastupnik i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. Sve ono što su oni učinili za Hrvatsku, danas obvezuje Hrvatsku da za njih isto učini, rekao je Ronko.

Pripadnike 63. samostalnog bataljuna, okupljene branitelje i goste pozdravili su također umirovljeni pukovnik Zlatko Bošković te zamjenik župana Ferdinand Troha.

U spomen na poginule i umrle branitelje otkrivena je spomen ploča, a posvećen je i temeljni kamen 63. samostalnog bataljuna koji će u Udbini za Dan hrvatskih mučenika biti položen u zid sjećanja svih ratnih postrojbi hrvatske vojske.

(Hina) xvreb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙