FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINGORP: benzini jeftiniji 9 lipa, dizeli skuplji od 12 do 16 lipa po litri

Autor: dsta
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Najviše maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći trebaju biti niže za devet lipa po litri, dok dizelska goriva mogu poskupiti za 12 lipa kod eurodizela BS do 16 lipa po litri kod euro plinskog ulja, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 14. do 27. lipnja.

Do sada su naftne kompanije gotovo redovito svoje cijene usklađivale s maksimalno dopuštenim, pa vozači mogu očekivati smanjenje cijena benzina i povećanje cijena dizelskih goriva.

Po podacima Ministarstva, naftne kompanije od sutra mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 9,70 kuna po litri, što je devet lipa manje od dosadašnjih 9,79 kuna.

Za devet lipa bit će jeftiniji i motorni benzin sa 98 oktana, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 10 kuna po litri (do sada 10,09 kuna), a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,20 kuna (do sada 10,29 kuna).

Najviša cijena eurodizela BS u iduća dva tjedna može biti 9,16 kuna, što je 12 lipa više od dosadašnjih 9,04 kune.

Ministarstvo je najvišu cijenu običnog dizela odredilo na 8,75 kuna po litri, što je 15 lipa više od dosadašnjih 8,60 kuna.

Najviša maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći može biti 5,55 kuna po litri, što je 13 lipa više od 5,42 kune, kolika je bila dosad.

Plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,54 kune (do sada 6,38 kuna), a obično loživo ulje 6,33 kune (do sada 6,18 kuna).

Ministarstvo je danas, u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 14. lipnja od 27. lipnja.

Prema Pravilniku, korekcija cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana i tečaju američkog dolara, a najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog derivata naviše ili naniže u odnosu na važeću najvišu cijenu je tri posto.

Iz Ine su pak danas istaknuli kako su proteklom razdoblju, od dva tjedna, kotacije motornih goriva na mediteranskom tržištu u laganom porastu, dok su kotacije dizelskih i goriva i plinskih ulja porasle do 5 posto. Tečaj dolara u odnosu na kunu također je u porastu u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. Sukladno tome stvoreni su preduvjeti za korekciju maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema Pravilniku, čija je primjena počela 4. travnja, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙