FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Odobrene potpore za poticanje audiovizualnih djelatnosti

Autor: dduk
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je državne potpore za poticanje audiovizualnih djelatnosti sadržane u prijedlogu Programa dodjele sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, priopćeno je danas iz AZTN-a.

Potpore su sukladne odredbama Zakona o državnim potporama, a njihov davatelj bit će Agencija za elektroničke medije (AEM).

Instrument državne potpore je subvencija, a putem državne potpore odobrene kroz ovaj Program, pojedinom korisniku se može dodijeliti do 50 posto troškova proračuna za proizvodnju pojedinog audiovizualnog i audio djela.

S obzirom da su audiovizualna djela dvojne prirode - ona su u gospodarskom smislu roba, ali su istodobno i kulturno dobro, odnosno kulturni proizvod koji odražava i oblikuje društvo, njihovo stvaranje i emitiranje u ovom konkretnom slučaju nije isključivo prepušteno zakonima tržišta, te je za njihovo poticanje moguće dodijeliti državne potpore, smatra AZTN.

Agencija smatra da je proizvođačima audiovizualnih djela na lokalnoj i regionalnoj razini teško ostvariti razinu financijskih sredstava dostatnih za proizvodnju pojedinog audiovizualnog djela od kulturnog odnosno javnog interesa i da u takvim okolnostima državna potpora ima ključnu ulogu.

Ocjena je Vijeća AZTN-a, da se ciljevi i svrha prijedloga Programa dodjele sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija odnose isključivo na poticanje proizvodnje kvalitetnih audiovizualnih djela radijskih i televizijski nakladnika na lokalnoj i regionalnoj razini.

Potpore sadržane u tom Programu mogu se odobriti za opravdane troškove neposredno vezane uz pojedini audiovizualni i radijski program. Međutim, Vijeće AZTN-a je posebno naglasilo da se sredstva Fonda ne mogu dodijeliti za poticanje proizvodnje zabavnog programa i audiovizualnih djela neovisnih proizvođača te za one programe koji se već sufinanciraju iz proračunskih sredstava svih razina po bilo kojoj osnovi, uz iznimku programa nakladnika neprofitne televizije i radija do utvrđenog maksimalnog iznosa intenziteta potpore.

Također, potpora ne može biti dodijeljena nakladnicima televizije i radija kojima je Vijeće za elektroničke medije izreklo opomenu u prethodnih 12 mjeseci i/ili koji su u prethodnih 12 mjeseci prekršajno kažnjeni na temelju pravomoćne sudske odluke zbog kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima; poduzetnicima u teškoćama, stečaju ili postupku likvidacije, poduzetnicima koji imaju nepodmirenih obveza prema državnom proračunu ili zaposlenicima te poduzetnicima od kojih je zatražen povrat potpore ili koji se nalaze u postupku povrata potpore, navodi se u priopćenju AZTN-a.

(Hina) xduk ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙