FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-finski poslovni seminar

Autor: dduk
ZAGREB, 14. lipnja 2011. (Hina) - Mogućnosti za intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i Finske tema su Hrvatsko-finskog poslovnog seminara održanog danas u organizaciji Udruženja finskih gospodarstvenika FINPRO, Veleposlanstva Republike Finske u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarska komore.

Seminar je organiziran u sklopu posjeta Hrvatskoj državnog podtajnika za vanjske gospodarske odnose Ministarstva vanjskih poslova Finske Eska Hamila, zajedno s finskim gospodarskim izaslanstvom.

Hrvatski gospodarstvenici i općenito javnost, finsko gospodarstvo poznaju preko Nokie i proizvođača vojne opreme Patria, ali ono je uspješno i globalno konkurentno i u razvoju softvera, šumarstvu, metaloprerađivačkoj industriji, brodogradnji, energetici i drugim područjima, rekao je Hamilo.

Prema njegovim riječima, gospodarska razmjena dviju zemlja je unatoč izvrsnim političkim odnosima mala, a razlog, smatra, može biti u nedostatku informacija koje gospodarstvenici imaju jedni o drugima.

Mala smo zemlja pa moramo investirati u ljude i zato posebnu pažnju posvećujemo unapređenju obrazovnog sustava, a 3,2 posto BDP-a vrijedna su finska ulaganja u istraživanja i razvoj, kaže Hamilo.

Dodaje da je Finska uspostavila modernu i učinkovitu administraciju koja je važna poluga povoljne poslovne i ulagačke klime.

Nakon uvodnih izlaganja, hrvatsko-finski poslovni seminar nastavljen je razgovorima gospodarstvenika iz dviju zemalja. S Hrvatske strane u tim razgovorima sudjeluju predstavnici 25 poduzeća.

Finska je zemlja sa 5,3 milijuna stanovnika, površinom oko šest puta većom od Hrvatske, s BDP-om po stanovniku od 33.600 eura u 2010. godini.

Ukupni izvoz Hrvatske u Finsku prošle godine iznosio je 16,8 milijuna dolara, a uvoz 106,7 milijuna dolara pa je manjak na hrvatskoj strani iznosio 89,8 milijuna dolara.

U Finsku najviše izvozimo električnu opremu i turbine, a uvozimo oklopna borbena vozila, klipne motore s unutarnjim izgaranjem i mobitele.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙