FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb Budimpešti daruje Krležin spomenik

Autor: dger
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Grad Zagreb darovat će gradu Budimpešti spomenik Miroslava Krleže, a svečana će se primopredaja spomenika održati u petak u nazočnosti hrvatskih i mađarskih dužnosnika, priopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Na svečanosti ispred Prirodoslovnog muzeja u parku na budimpeštanskom Trgu Ludovika pozdravne će riječi nazočnima uputiti potpredsjednik mađarske vlade i ministar javne uprave i pravosuđa Tibor Navracsics, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Ivan Bandić te gradonačelnici Zagreba i Budimpešte Milan Bandić i Istvan Tarlos.

Spomenik Miroslavu Krleži, rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, prvi je spomenik koji će se jednom hrvatskom ugledniku postaviti u Mađarskoj te je rezultat izvrsne suradnje dvaju glavnih gradova. Grad Budimpešta već je prije darovala Gradu Zagrebu bistu Joszefa Antala, koja je postavljena nedaleko od zagrebačkog Hipodroma, ističe se u priopćenju.

Osim toga, u četvrtak se u Muzeju primjenjenih umjetnosti u Budimpešti, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Republike Mađarske Ive Josipovića i Pala Schmita, otvara izložba neoklasicističkog porculana "Krhka harmonija" iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton koja će biti otvorena do 11. rujna.

(Hina) xpp/xdgk ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙