FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: suđenje Čačiću u vrijeme kampanje opteretilo bi kukuriku koaliciju

Autor: trub
ZAGREB, 26. svibnja 2011.(Hina) - U SDP-u danas tvrde kako mogućnost da u tijeku predizborne kampanje počne suđenje čelniku HNS-a Radimiru Čačiću opterećuje odnose u oporbenoj kukuriku koaliciji, u HDZ-u kažu da su kao njegov moralni čin očekivali da će se ranije povući iz politike, dok su u HNS-u suzdržani oko Čačićevih daljnjih poteza.

Na novinarski upit u Saboru može li početak suđenja Čačiću za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe, dogodi li se u vrijeme kampanje pred parlamentarne izbore, poremetiti odnose u kukuriku koaliciji, SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović je odgovorila: "Sigurno da to opterećuje odnose".

Podsjetila je da je i sam Čačić izjavio kako će se, proglasi li ga mađarski sud krivim, povući iz politike. "Kao što je on i sam rekao, ukoliko dođe do utvrđenja njegove krivnje da će znati postupiti", kazala je Antičević Marinović.

Frano Matušić izjavio je, pak, kako su u HDZ-u očekivali da će se Čačić iz javnog i političkog života povući već nakon što je uzrokovao nesreću u kojoj su poginula dva člana mađarske obitelji Liptak.

"Očekivali smo kao moralni čin da se Čačić nakon nesreće povuče iz javnog i političkog života Hrvatske, a posebice nakon što je mađarsko Državno odvjetništvo podiglo optužnicu", rekao je.

Kako se to nije dogodilo, dodao je Matušić, postavlja se pitanje kakvu poruku time HNS šalje hrvatskoj i svjetskoj javnosti, "jer smatramo da ostanak Radimira Čačića na čelu jedne hrvatske parlamentarne stranke šteti ugledu Hrvatske".

Očekivao je, kaže, i da će HNS poduzeti određene akcije prema Čačiću, "ali očigledno da je ono u što se oni svakodnevno zaklinju u Hrvatskom saboru ne vrijedi za njihove redove".

"Prema tome, što možemo očekivati od jedne stranke koja u ovom pogledu niti je demokratska, a još manje proeuropska", poručio je Matušić.

Predsjednik HDZ-ovog kluba Andrija Hebrang nije želio komentirati Čačićev slučaj, ne želeći, kako je rekao, svojim izjavama utjecati na rad mađarskog pravosuđa.

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh kazao je kako je teško procijeniti koliko Čačićev slučaj može u izbornoj kampanji štetiti stranci.

"Ta je cijela priča javna već duže vremena, pa ako je mogla štetiti, već se to sada trebalo vidjeti u istraživanjima javnoga mnijenja. Naši podaci govore da to nije tako očito štetilo, no teško je bez temeljitog terenskog istraživanja odgovoriti na to pitanje", izjavio je Richembergh.

Upitan smatra li da će Čačić zamrznuti svoj stranački status u kampanji, odgovorio je da se predsjednik HNS-a zadnjih dana već nekoliko puta očitovao o tome, te da nema ništa za dodati.

Može li početak suđenja u kampanji opteretiti odnose u oporbenoj koaliciji novinari su pitali i Damira Kajina (IDS), koji je odgovorio da su odnosi među strankama u najmanju ruku korektni, zasnovani na povjerenju, "i teško da će ih netko uspjeti pokolebati".

"Uvijek ističem, nisam u jednoj koalicija bitan ja, niti Jakovčić ili netko peti, već su bitne stranke predvođene SDP-om, bez kojih nema koalicije“, kazao je Kajin.

I on očekuje da će Čačić, u slučaju osuđujuće presude, postupiti kako je najavio. "Čačić nije Sanader pa da bježi iz zemlje u Austriju, niti bi bilo kome palo na um da to tolerira, niti bi ga pustila policija kako što je taj bijeg dozvolila Sanaderu", poručio je Kajin.

(Hina) xtr/xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙