FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 29. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Međunarodna konferencija "Pogled k Rusiji" koja je 27. i 28. svibnja održana u Zagrebu, donijela je novu priliku za upoznavanje s mogućnostima ruskog tržišta te s aktualnom ruskom političkom i gospodarskom situacijom, priopćili su jučer na završetku skupa organizatori, Akademija za politički razvoj. „Gradeći poslovne odnose s Rusijom mora se imati u vidu odnose s Moskvom, federalnim vladama i odnose s konkretnim regijama i njihovim rukovodstvima jer se investicijska klima razlikuje od regije do regije“, istaknuo je Nikolaj Petrov, analitičar Carnegie centra iz Moskve. Objasnio je kako je Rusiji potrebna modernizacija i potraga za drugom strategijom za razvoj jer se ne može više koncentrirati samo na naftu i plin. „Rusija se ne može razvijati ako ne budu postavljeni elementi federalizma i ako regije ne počnu igrati punu ulogu u životu zemlje“, zaključio je Petrov. Unatoč razlikama i problemima s jedne i druge strane, ova konferencija je utvrdila da u odnosu Hrvatske i Rusije ima mjesta za suradnju i poboljšanje, te je dala šansu za preokret hrvatskom izvozu i budućim poduzetničkim pothvatima izvan granica Hrvatske, ističe se u priopćenju. Konferencija "Pogled k Rusiji" u organizaciji Akademije za politički razvoj, a uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Vijeća Europe, prva je u nizu „A Look Beyond“ konferencija kojima je cilj pružanje informacija te razmjena ideja i iskustava između Hrvatske i zemalja koje igraju bitnu ulogu na svjetskoj sceni. Organizatori za slijedeću godinu najavljuju temu vezanu uz Narodnu Republiku Kinu.

ZAGREB - U povodu skorašnjega posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je sinoć svečano euharistijsko slavlje u prigodi skorašnje proslave Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Osvrćući se na prvi dolazak pape Benedikta XVI. i proslavu Nacionalnoga dana obitelji, što će se održati tijekom papina boravka u Zagrebu 4. i 5. lipnja, kardinal Bozanić je pozvao sve vjernike i posebno hrvatske obitelji da se odazovu na veliku proslavu, misno slavlje na zagrebačkom Hipodromu. Osvrnuo se na geslo Benediktova posjeta "Zajedno u Kristu" te je ukazao na svu važnost ovoga pohoda i svega što je Sveta Stolica učinila za priznanje, suverenost i neovisnost hrvatske države. Upozorio je i na nedavno proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II. koji je nedavno proglašen blaženim i koji je tri puta pohodio Hrvatsku 1994., 1998. kad je proglasio blaženim kardinala Stepinca i 2003. kada je posjetio Rijeku, Osijek, Đakovo Dubrovnik i Zadar. Kardinal Bozanić je posebno pozvao mlade na bdijenje što će biti upriličeno u subotu, 4. lipnja, na Trgu bana Jelačića, potom na susret s predstavnicima hrvatskih vlasti i predstavnicima znanosti, gospodarstva i vjerskih zajednica u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na osobit način posjet je važan za Zagreb i cijelu Hrvatsku i stoga što će se Sveti otac sastati s predstavnicima Crkve u Zagrebačkoj prvostolnici i pohoditi grob Blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

DARDA - Savez mađarskih kulturnih udruga predao je jučer u Dardi mađarskom kulturno umjetničkom društvu "Darda" uređenu "Mađarsku kuću", a svečanost je održana u sklopu Tjedna kulture Mađara u Hrvatskoj. Predsjednik Saveza mađarskih udruga Šandor Juhas rekao je da je u sklopu projekta "Mađarska kuća", koji zajednički financiraju hrvatska Vlada, pojedine općine i Savez mađarskih udruga, do sada uređeno i opremljeno desetak takvih kuća u vrijednosti od oko dva i pol milijuna kuna. Istaknuo je da je cilj projekta, koji je počeo 2007., osigurati prostor za njegovanje mađarskih običaja i kulture, kao i za druženje pripadnika mađarske nacionalne zajednice. Juhas je podsjetio da u Hrvatskoj živi oko 16.500 pripadnika mađarske nacionalnosti, dodavši da su "Mađarske kuće", među ostalim mjestima, otvorene i u Novom Bezdanu, Zmajevcu i Lugu te danas u Dardi. Najavio je da će "Mađarska kuća" biti danas otvorena i u Starim Jankovcima u Vukovarsko srijemskoj županiji. Tjedan kulture Mađara u Hrvatskoj održava se svake godine da bi se predstavili godišnji rezultati rada mađarskih udruga te podsjetio da tu manifestaciju financira Savjet za nacionalne manjine hrvatske Vlade. Na svečanosti otvaranja "Mađarske kuće" u Dardi bio je i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Deneš Šoja, koji je najavio i pripreme za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina što ih je Vlada RH raspisala za 10. srpnja ove godine.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙