FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kiršiću 10 mjeseci uvjetno zbog prijetnji Kajinu i Demetliki

Autor: dspo
PULA, 18. svibnja 2011. (Hina) - Općinski sud u Puli osudio je na deset mjeseci uvjetne kazne Adriana Kiršića iz Labina koji je prije tri godine u pismima poslanim saborskom zastupniku i potpredsjedniku IDS-a Damiru Kajinu i labinskom gradonačelniku Tuliu Demetliki spominjao ubojstva djece.

Sud je zaključio da postoje elementi kaznenog djela prijetnji pa je Kiršića osudio na šest mjeseci uvjetne kazne za prijetnje Kajinu i isto toliko za prijetnje Demetiliki. Kazna je objedinjena na deset mjeseci uvjetno uz rok kušnje na dvije godine.

Adriano Kiršić vlasnik je portala Labin.info, a Općinsko državno odvjetništvo tražilo je za njega jednu godinu bezuvjetnog zatvora. To je, međutim, sud odbio kao previše drastičnu mjeru.

Kiršić je na glavnoj raspravi priznao da je pisma poslao, ali ih je opisao kao eseje, a od Kajina je želio reakciju kako bi sudjelovao u otkrivanju navodnih makinacija oko kuće u Rapcu koju je Grad Labin prodao gradskom vozaču.

Obrazlažući presudu sutkinja Općinskog suda Vera Glasnović Gjoni je kazala kako u demokratskom društvu svatko ima pravo biti nezadovoljan postupcima osoba na vlasti te javno upućivati prigovore i kritizirati ih. "No, njegovo pismo, uz nesumnjivo izraženo nezadovoljstvo i kritiku rada Kajina i Demetlike, puno je prikrivenih i otvorenih prijetnji. Prijeti im se zlom koje će se u bližoj ili daljoj budućnosti dogoditi njima i njihovim bližnjima te se te riječi iz pisma ne mogu drugačije tumačiti nego kao prijetnja", kazala je Glasnović Gjoni.

Iako je optuženi Kiršić porekao da je imao namjeru prijetiti, već da je samo želio upozoriti na nezakonitosti i nepravilnosti u radu Demetlike i Kajina, sutkinja je zaključila da Kiršić pri tom nije obrazložio zašto se u ostvarenju svog cilja poslužio tim riječima i opisima ubojstava članova obitelji te je, kaže, analizom cjelokupnog pisma, a naročito inkriminiranog dijela, utvrdila da je riječ o ozbiljnoj prijetnji.

Adriano Kiršić nije prisustvovao izricanju presude, a njegov odvjetnik Ivica Senjak rekao je kako će se na presudu žaliti.

(Hina) xdspo yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙