FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSV razriješio suca Kajtara zbog zastare i neovlaštene isplate odvjetničkih troškova

Autor: sobr
ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Sudac Općinskog suda u Belom Manastiru Zlatko Kajtar razriješen je dužnosti jer je u pet kaznenih predmeta nesavjesno postupao i neuredno obnašao dužnosti te zlouporabio položaj i prekoračio ovlasti, objavljeno je na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Najtežu moguću kaznu sudac Kajtar dobio je jer je u predmetu protiv trojice optuženih za više kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava, Dragana Trivunovića, Tihomira Lončara i Maria Sove, dok je bio predsjednik belomanastirskog suda, zatražio i svojim autoritetom utjecao na to da mu se taj predmet evidentira kao riješen, iako u predmetu nije donio nikakvu odluku. Naime, nikada nije održao ročište za objavu presude niti je izradio i otpremio sudsku odluku. U DSV-u kažu da nakon toga zbog njegovog neurednog postupanja u tom predmetu nastupila apsolutna zastara kaznenog progona.

Sudac Kajtar proglašen je odgovornim i jer je u istom predmetu lažno naveo da je postupak obustavljen te naložio računovodstvu suda isplatu gotovo 16.000 kuna troškova branitelju optuženog Sove, odvjetniku Gordanu Periću. Kako nije bila donesena nikakva pravomoćna odluka za to nije bilo osnove, no novac je svejedno isplaćen.

Za DSV je odgovoran i jer u dva slučaja nije na vrijeme izradio i otpremio presude. U jednom slučaju to nije učinio niti pet mjeseci po završetku suđenja, u drugome je kasnio godinu dana, a u trećem godinu i sedam mjeseci.

DSV je stegovno odgovornima proglasio i sutkinju Općinskog suda u Vinkovcima Mirnu Kraljević i sutkinju građanskog odjela Županijskog suda u Karlovcu Miru Vinovrški Gugec. No, za razliku od suca Kajtara one su dobile najblaže moguće kazne.

Sutkinja iz Vinkovaca je ukorena jer je na kolegij sudaca u ured predsjednice suda došla u alkoholiziranom stanju, čime je, po ocijeni DSV-a, naštetila ugledu sudačke dužnosti.

Karlovačka sutkinja je, pak, ukorena zbog neurednog obnašanja dužnosti, to jest jer je u jednoipolgodišnjem razdoblju donijela puno manje odluka od kolega iz odjela u kojem radi. Naime, 2009. je imala za 43 posto manje odluka od prosjeka po sucu u građanskom odjelu karlovačkog Županijskog suda, a u prvih šest mjeseci 2010. taj postotak je bio još gori i iznosio je 64 posto.

Troje sudaca koje je DSV na sjednici održanoj u četvrtak stegovno kaznio imaju pravo žalbe Ustavnom sudu.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙