FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki maestro: obrana traži svjedočenje Sanadera, Čobankovića, Kalmete i Šukera

Autor: amat
ZAGREB, 3. lipnja 2011. (Hina) - Obrana bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića zatražila je da se na ponovljenom suđenju za jednu točku optužnice u slučaju "veliki maestro", uz već ispitane svjedoke, saslušaju i bivši premijer Ivo Sanader, ministri Božidar Kalmeta i Petar Čobanković te bivši ministar financija Ivan Šuker.

"Bez obzira je li primio mito Matanović nije mogao odlučivati o privatizaciji bivše ciglane u Ninu jer je riječ o projektu za koji je trebala suglasnost vlade", pojasnio je Matanovićev odvjetnik Brako Šerić na današnjem početku ponovljenog suđenja Matanoviću i bivšem potpredsjedniku Fonda Robertu Peši.

Uz članove vlade iz vremena kada su bivši dužnosnici Fonda navodno primili mito kako bi pogodovali u privatizaciji zemljišta ninske ciglane, Šerić je zatražio i svjedočenje supruge bivšeg primjera, Mirjane Sanader te njihova obiteljskog prijatelja, arhitekta Jerka Rošina.

Naime, na prvom je suđenju USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić izjavio da je svojedobno napisao pismo namjere ruskim investitorima u kojemu je naveo da će, dobije li od HFP-a dozvolu za kupnju ciglane u Ninu, za arheološku savjetnicu angažirati Mirjanu Sanader, a za urbanističkog savjetnika Rošina.

"Riječ je o stvarima koje tvrdimo od početka postupka, a koje su sažete i u tužbi Ustavnom sudu", kazao je Šerić, čiji je zahtjev podržala i obrana drugooptuženog Peše.

No, sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivane Kršul, sutkinje koja je vodila i prvi postupak, o prijedlozima obrane odlučit će naknadno, najvjerojatnije nakon sljedećeg ročišta zakazanog za 9. lipnja.

Tužiteljstvo je, pak, na početku današnje rasprave, na kojoj su optuženi Matanović i Peša još jednom odbacili krivnju, predložila neposredno ispitivanje Kuzmanića i bivšeg predsjednika HFP-a Grge Ivezića te čitanja iskaza ostalih svjedoka.

Ponovljeno suđenje bivšim potpredsjednicima HFP-a zbog primanja i davanja mita zatražio je Vrhovni sud koji je lani u ožujku, nakon žalbi na prvostupanjsku presudu, potvrdio 11-godišnju kaznu Matanoviću i ukinuo dvogodišnju osuđujuću presudu Peši.

Matanoviću je prihvaćen samo dio žalbe koji se odnosi na davanje mita u slučaju ciglane u Ninu, kada je USKOK-ovu pouzdaniku Kuzmaniću tvrdio da je Peša pristao primiti 200.000 eura mita.

Vrhovni je sud zaključio da ničim, pa ni USKOK-ovim tajnim snimanjem razgovora nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti novac kako bi pogodovao stranom investitoru koji je na zemljištu ciglane planirao izgraditi turističko naselje.

Osim Matanovića i Peše, Vrhovni sud ukinuo je i oslobađajuću presudu bivšem šefu Odjela nekretnina HFP-a Igoru Petlevskom, istarskoj odvjetnici Asji Piplović i poduzetniku Mladenu Jandričeku. Iako su na prvom suđenju za "veliki maestro" dijelili optuženičku klupu s Matanovićem i Pešom, njihov je slučaj izdvojen i sada im se sudi na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu.

Matanoviću je Vrhovni sud potvrdio dio presude kojom mu se oduzima nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna.

U slučaju "veliki maestro" sudilo se i zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu, kojemu je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu na tri godine zatvora te višem savjetniku u Fondu Darku Mrkonjiću i osječkom profesoru Mani Mediću, koji su pravomoćno oslobođeni.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙