FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporen rast inozemnih ulaganja u Kinu u travnju

Autor: mpuk
PEKING, 17. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Rast inozemnih ulaganja u Kinu usporio je u travnju slijedom nastojanja vlade u Pekingu da ohladi pregrijano gospodarstvo.

Inozemna ulaganja u tvornice i drugu nefinancijsku imovinu porasla su u prošlom mjesecu 15,2 posto na 8,5 milijardi dolara, objavilo je u utorak kinesko ministarstvo trgovine. To je gotovo upola niža stopa rasta od one zabilježene u ožujku.

Vlada je postrožila ograničenja za ulaganja i povisila kamatnjake četiri puta od listopada prošle godine kako bi ohladila gospodarstvo koje je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 9,7 posto.

Inozemna izravna ulaganja u Kinu naglo su pala nakon globalne krize 2008., ali su se snažno oporavila prošle godine budući da su poduzeća požurila iskoristiti prednosti brzog oporavka zemlje.

Kina je vodeća destinacija za ulaganja čija je vrijednost prošle godine dosegnula 105,7 milijardi dolara. Izravna strana ulaganja ne uključuju ulaganja u dionice i drugu financijsku imovinu.

Ranije objavljeni podaci pokazali su da su kineski uvoz, proizvodnja i druge gospodarske aktivnosti usporili u travnju, iako su se zadržali na visokim razinama.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙