FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja.

BRUXELLES - Europska komisija će u petak dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranu tih poglavlja i zaključenju pregovora, koja se može očekivati u nekoliko sljedećih dana. Tim povodom povjerenik za proširenje Štefan Fuele u petak će održati konferenciju za novinare. Komisija će dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja je preostalo zatvoriti - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. O nacrtima pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja odmah u petak počinje rasprava na razini radne skupine za proširenje Vijeća EU-a. Od mađarskog predsjedništva EU-a Hina doznaje da će ta radna skupina, koja priprema odluke za Odbor stalnih predstavnika (COREPER) sada iznimno raditi svaki dan kako bi se o predloženim nacrtima pregovaračkih stajališta što prije postigao konsenzus i tako stvorili uvjeti za zatvaranje tih poglavlja i zaključenje pregovora. Mađarsko predsjedništvo je predvidjelo međuvladinu konferenciju o pristupanju za 21. lipnja u Luxembourgu, a hoće li se tada i održati ovisit će o tome zemlje članice uspjeti postići suglasnost oko zatvaranja preostalih poglavlja. U Vijeću EU-a već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koju bi trebali prihvatiti čelnici EU-a na summitu 23. i 24. lipnja, što bi predstavljalo političku odluku o zaključenju pregovora. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definirati mjesto i datum potpisivanja Ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovici godine. Prije toga, Europski parlament treba dati pristanak na završetak pregovora.Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u Hrvatskoj se u roku od 30 dana treba održati referendum i onda slijedi postupak ratifikacije u 27 zemalja članica, što bi trebalo biti obavljeno do ciljanog datuma pristupanja, to jest do 1. srpnja 2013. godine.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodit će hrvatsko izaslanstvo na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske incijative (SEI) koji će se održati u petak u Trstu. Program ministarskog sastanka fokusiran je na dugoročne strategije jačanja uloge Srednjoeuropske inicijative kao foruma za dijalog, a u cilju poticanja pune eurointegracije svih preostalih država članica SEI-a. Također će biti riječi o provedbi programa između država članica SEI-a te jačanju suradnje između SEI-a i makroregija koje ova Inicijativa obuhvaća. Na sastanku će posebna pažnja biti posvećena potencijalima koji su otvoreni sinergijom između SEI-a i Europske banke za obnovu i razvoj, u pogledu planiranja i provedbe zajedničkih programa.

SARAJEVO - Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, koji je u ožujku uhićen u Beču po tjeralici iz Srbije, čije ga pravosuđe tereti za navodne ratne zločine, zatražio je od austrijskih vlasti da mu što prije omoguće povratak u BiH, potvrđeno je u četvrtak iz zaklade "Obrazovanje gradi BiH" na čijem je on čelu. Kako je objašnjeno, Divjak je tim povodom uputio pismo austrijskom predsjedniku i kancelaru, ministru vanjskih poslova i ministrici pravde. Umirovljeni je general u pismima istaknuo kako je njegov austrijski odvjetnik pravosudnim tijelima u Beču podnio dokaze koji nedvojbeno pobijaju optužbe o njegovoj navodnoj odgovornosti za zbivanja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici od 3. svibnja 1992. godine kada je u sukobima s pripadnicima tadašnje teritorijalne obrane BiH poginulo i ranjeno više časnika i vojnika bivše jugoslavenske vojske.Uz to je dokazano kako za Divjakom nikada nije raspisana nikakva Interpolova tjeralica niti je njegovo ime na popisu osoba koje po bilo kojem osnovu sumnjiči Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

LJUBLJANA - Pritisak na slovenskog premijera Boruta Pahora da razmisli o ostavci i tako omogući "temeljitu rekonstrukciju vlade" sve je jači, navode u četvrtak slovenski mediji. Nakon što je u utorak predsjednik države Danilo Tuerk kao alternativu prijevremenim izborima predložio strankama vladajuće koalicije da izvedu "temeljitu rekonstrukciju" vlade koju predvode Socijalni demokrati (SD), preostale dvije stranke u Pahorovoj koaliciji lijevog centra najavile svoj izlazak iz vlade ako Socijalni demokrati (SD) ne pristanu na rekonstrukciju vlade koju više ne bi vodio Pahor. Premijer Pahor prijedloge o temeljitoj rekonstrukciji vlade, koju bi vodio novi mandatar, za sada nije komentirao i vjeruje se da će to učiniti popodne na redovnoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

LUXEMBOURG - Nizozemska vlada izjasnit će se 2012. o zahtjevu Bugarske i Rumunjske da uđu u schengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, rekao je u četvrtak nizozemski ministar za imigraciju Gerd Leers. "Još je prerano za donošenje odluke i nesumnjivo će trebati neko vrijeme prije nego je budemo mogli donijeti", rekao je ministar dan nakon što je Europski parlament izrazio potporu ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen. Za ulazak u Schengen potrebna je jednoglasna odluka svih 26 zemalja članica. Europska komisija trebala bi u srpnju objaviti izvješće o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije u tim dvjema zemljama. "Pozorno ćemo proučiti to izvješće", rekao je Leers, istaknuvši da će nizozemskoj vladi za odluku trebati "neko vrijeme". Probno razdoblje trebalo bi trajati do idućeg izvješća Europske komisije, predviđenog za 2012., doznaje se iz nizozemskih izvora.

PEKING - Kineske vlasti u četvrtak su objavile da bi pozdravile mogući posjet izaslanstva libijskih pobunjenika koji traže svrgavanje s vlasti Moamera Gadafija. "Spremni smo uskoro primiti predstavnike Prijelaznog nacionalnog vijeća", rekao je voditelj odjela za poslove vezane za zapadnu Aziju i sjevernu Afriku z kineskom ministarstvu vanjskih poslova, Chen Xiaodong. Kineski diplomat, čije je sjedište u Egiptu, posjetio je uporište libijskih pobunjenika u Benghaziju zbog razgovora s predstavnicima Vijeća, izvijestilo je početkom tjedna kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Uz to, Kinezi su prošli tjedan objavili da se njihov veleposlanik u Kataru sastao s Mustafom Abdel Džalilom, koji je de facto pobunjenički politički vođa. Otvaranje prema pobunjenicima znak je promjena, kada je riječ o Kini, koja nikad nije bila pretjerano bliska s Gadafijem, no generalno, pokušava izbjeći zauzimanje strana u unutarnjim sukobima u stranim zemljama.

LONDON - Životi milijuna djece mogli bi se spasiti, a milijarde dolara uštedjeti kada bi cjepiva bila dostupnija u 72 najsiromašnije zemalje svijeta, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak. U nizu studija objavljenih u stručnom časopisu Health Affairs, stručnjaci za javno zdravstvo i znanstvenici navode da kada bi 90 posto djece u tim zemljama dobilo cjepiva tijekom 10 godina bi se uštedjela 151 milijarda američkih dolara za lječenje. Što je još važnije, oko 6,4 milijuna djece bilo bi spašeno, zaključili su znanstvenici.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙