FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt uvođenja plina u poljoprivredi

Autor: ivuc
OSIJEK, 9. lipnja 2011. (Hina) - Korištenjem ukapljenog naftnog plina (UNP) u poljoprivredi i drugim djelatnostima mogu se ostvariti značajne financijske uštede, ali i ispuniti zahtjevi Europske unije za smanjivanjem ispuštanja štetnih plinova u atmosferu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske UNP udruge u Osijeku.

Predsjednik ove udruge Josip Kelemen kazao je kako je riječ o nacionalnom programu primjene plina u poljoprivredi, ribarstvu, komunalnim poslovima koji je sufinanciran iz programa IPARD, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koje je prepoznalo mogućnosti ekološkoga goriva.

Dizelski motori, koji se koriste u poljoprivredi i građevinarstvu, najveći su zagađivači okoliša, rekao je dodajući da se ekološka goriva već koriste u europskim zemljama koje imaju razvijenu poljoprivrednu proizvodnju te da nema razloga da se to ne učini i u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji.

Dodao je kako je projekt započet nedavnom ugradnjom plina u prvi traktor u Kutini, a nastavit će se idućih dana u još nekoliko mjesta u Slavoniji, nakon čega će se 17. lipnja u Vukovaru održati konačna prezentacija za više od stotinu poljoprivrednih proizvođača, na kojoj će se predstaviti sve prednosti koje poljoprivreda može imati od primjene ovoga goriva.

Napomenuo je kako Udruga preporučuje korištenje plina kod traktora i radnih strojeva koji rade 800 i više sati godišnje, dok se najveće uštede postižu kod strojeva koji rade oko 1.600 do 2.000 sati godišnje.

"Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je ovu akciju i stoga se svrstava u tijela javne vlasti koja mogu dobiti pozitivnu ocjenu EU koji od nas zahtijeva smanjivanje ispuštanja ugljičnog dioksida, čađi i ostalih štetnih tvari u atmosferu", ocijenio je Kelemen.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙