FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održani Dani polja pšenice i ječma

Autor: vsik
OSIJEK, 8. lipnja 2011. (Hina) - Poljoprivredni institut Osijek organizirao je danas tradicionalnu manifestaciju Dani polja pšenice i ječma, čiji je cilj upoznati poljoprivrednike s najnovim dostignućima u proizvodnji sorti te dvije kulture.

Prema riječima Zvonimira Zdunića, direktora Poljoprivrednog instituta koji ove godine obilježava 133 godine djelovanja, osječke sorte pšenice najzastupljenije su u Hrvatskoj i s njima je zasijano 57 posto svih površina s pšenicom. Sjetva ječma je još zastupljenija s osječkim sortama koje su u Hrvatskoj zastupljene s čak 66 posto.

Osječke su sorte tih poljoprivrednih kultura priznate i korištene i u zemljama regije, kazao je Zdunić.

Aktivnih sorti pšenice Poljoprivredni institut Osijek ima trenutačno 15-tak, a ječma desetak.

Posebno je važnim za razvoj i znanstvena postignuća ocijenio prošlogodišnje otvaranje najkvalitetnijeg pogona za doradu sjemena u ovom dijelu Europe vrijednog dva milijuna eura, te otvaranje sušare za kukuruz krajem prošle godine, vrijedne oko pola milijuna eura.

U Hrvatskoj je ove godine zasijano između 110 i 120 tisuća hektara pšenice i oko 50.000 hektara ječma, rekao je Zdunić, dodavši kako je kvaliteta pšenice šarolika.

"Značajan dio sjetve pšenice odvijao se u nepovoljnim vremenskim uvjetima što uvjetuje i kvalitetu roda, ali dio poljoprivrednika ipak je uspio u optimalnim rokovima zasijati i pšenicu i ječam", istaknuo je Zdunić.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak kazao je kako je poljoprivreda razvojni prioritet te županije, naglasivši kako je suradnja znanosti, čiji je rasadnik Poljoprivredni institut Osijek, i prakse izuzetno važna.

Sudionici Dana polja pšenice i ječma obišli su ogledna polja pšenice i ječma na kojima stručnjaci Poljoprivrednog instituta Osijek vrše pokuse vezano za proizvodnju poznatih i novih sorti tih važnih poljoprivrednih kultura.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙