FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede i UNDP potpisali sporazum o zajedničkim područjima suradnje

Autor: tper
ZAGREB, 3. lipnja 2011. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) potpisali su danas memorandum o zajedničkim područjima suradnje u nizu područja, a sa ciljem da se svim građanima osigura pristup potencijalnim povlasticama i mogućnostima koje će na području poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijeti ulazak u Europsku uniju (EU).

Memorandum su potpisali ministar poljoprivrede Petar Čobanković i Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.

Specifična područja u kojima je predviđena suradnja uključuju uvođenje EU LEADER pristupa okupljajući ruralne zajednice kako bi se pripremili zajednički planovi razvoja.

Riječ je o pomaganju ruralnim područjima u usvajanju mjera zaštite okoliša prema pravilima EU, uspostavi kriterija za određivanje područja s otežanim uvjetima gospodarenja, jačanju položaja žena u ruralnim područjima, potpori udrugama poljoprivrednih proizvođača kako bi zadovoljili standarde kvalitete i sigurnosti koji važe u EU te potpori razvoju 'zelenog poduzetništva' usmjerenog na obnovljive izvore energije, zaštitu autohtonih sorti i pasmina te ekoloških modela turizma.

Ministar Čobanković je istaknuo kako je cilj stvoriti preduvjete za povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i daljnji razvoj ruralnih prostora.

Uskoro se očekuje završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU, a što se poljoprivrede tiče podsjetio ja kako su zatvorena dva poglavlja (11. i 12.) te kako će sljedeći tjedan biti zatvoreno poglavlje 13. o ribarstvu.

Istaknuo je nužnost edukacije poljoprivrednika posebice kada je u pitanju njihova priprema za korištenje sredstava iz fondova EU kada postanemo njegova članica.

Vinton je istaknula kako će UNDP pružati podršku ruralnim zajednicama u pripremi da iskoriste prilike i da se suoče s izazovima koje donosi pristup EU.

Posebice je tu istaknula podršku promicanju zelenog poduzetništva napominjući kako je za Hrvatsku važno da zaštiti svoje autohtone sorte i pasmine te razvija ekološki turizam.

Memorandum ne određuje nikakve trenutne financijske obveze, već je zamišljen kao okvirni sporazum za određivanje budućih konkretnih aktivnosti između Ministarstva i UNDP-a.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙