FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o Aarhuškoj konvenciji 9. lipnja u Zagrebu

Autor: mbuj
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Međunarodna konferencija "Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana" održat će se u četvrtak, 9. lipnja, u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, a stotinjak sudionika iz 12 europskih država raspravljat će o podizanju svijesti o učinkovitoj primjeni Aarhuške konvencije koja građanima jamči pravo na informiranost o onome što se događa u njihovoj životnoj sredini, u okolišu, te sudjelovanje u procesu odlučivanja i pravo na pristup pravosuđu.

Na konferenciji koja će se održati u hotelu Westin sudjelovat će donositelji odluka (ministri, njihovi zamjenici, državni tajnici), kao i organizacije civilnog društva i stručnjaci za okolišno pravo, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u GONG-u.

Konferenciju su podržali Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstvo pravosuđa, a osim predstavnika Hrvatske u njezinu radu sudjelovati će predstavnici BiH, Crne Gore, Albanije, Srbije, Slovenije, Italije, Belgije, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Irske te predstavnici Europske unije.

Aarhuška konvencija je međunarodni pravni instrument Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE-a), kojeg je ratificiralo 45 zemalja, između ostalog i zemlje sudionice konferencije, a ima za cilj osiguravati demokratske standarde u rješavanju okolišnih problema, što u konačnici znači zaštitu jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na život u zdravom okolišu.

Konferencija u Zagrebu završnica je velikog projekta o primjeni Aarhuške konvencije kojeg od početka 2010. provode GONG i udruga Zelena Istra u suradnji sa šest europskih i regionalnih partnera, rekla je voditeljica projekta GONG-a i njegovih partnerskih udruga Irena Pereša.

Kako su okolišna pitanja često zapostavljena u cijeloj regiji, a okolišno pravo premalo zastupljeno i ne ulazi u obrazovni dio pravnog obrazovanja, okosnica projekta bili su specijalizirani obrazovni programi za suce, odvjetnike i novinare zemalja regije. Predavanja su objavljena u Zborniku radova, a objavljen je i Priručnik za medije koji će biti predstavljeni na Konferenciji.

Od kada je Hrvatska ratificirala Aarhušku konvenciju (Sabor je u prosincu 2006. izglasao Zakon o potvrđivanju Aarhuške konvencije) ona se našla tek u dvije presude, dok se u Mađarskoj godišnje donese pet do deset presuda koje su vezane uz Aarhušku konvenciju, rekla je Pereša.

Europski stručnjak za okolišno pravo Csaba Kiss ustvrdio je kako je Konferencija važna za Hrvatsku, ali i za ostale zemlje iz regije. Najavio je da će vodeći stručnjaci iz područja okolišnog prava dati pregled europskih trendova. "Nadamo se da će donositelji odluka s konferencije otići malo uvjereniji u važnost zaštite okoliša putem Aaarhuške konvencije", rekao je ističući kako je "ispravna primjena Aarhuške konvencije bitan dio pristupanja EU, odnosno europskoga pravnog nasljeđa".

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙