FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska budućnost ovisi o dugoročnim strategijama

Autor: tmis
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Uspješna budućnost Hrvatske u svim gospodarskim i društvenim područjima ovisi o dugoročnom strateškom planiranju, praćenju trendova i primjeni novih tehnologija te obrazovanju za zanimanja koja se tek trebaju pojaviti, istaknuto je na današnjoj konferenciji "HR.Business 2031. - Budućnost počinje sada".

U organizaciji tjednika Business.hr na konferenciji se okupila oko 150 domaćih stručnjaka iz različitih područja. Većina njih ističe da je za konkurentnost Hrvatske za 20 godina strateško planiranje i razmišljanje trebalo početi već jučer, ali da većina sektora još ne zna što će biti kada Hrvatska postane članicom EU-a, a kamoli kasnije.

Naznačeno je da su sektori turizma i poljoprivrede među važnijima za konkurentnu budućnost Hrvatske.

Izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić kazala da je najvažnije za budućnost dodatno investiranje u tehnologiju i znanja. Za dvadeset godina Hrvatsku vidi kao zemlju koja je u potpunosti iskoristila svoje poljoprivredne resurse i koja proizvodi proizvode veće dodane vrijednosti po konkurentnoj cijeni.

Smatra da je za poljoprivredu najvažnije dodatno investiranje u sređivanje i parceliranje zemlje te stvaranje velikih farmera koji će primjenjivati konkurentnu tehnologiju. Drži da u poljoprivredi i prehrambenoj industriji te trgovini postoji još veliki potencijal za rast i razvoj. Stoga i ne sumnja da Hrvatska za dvadeset godina može proizvoditi dovoljno hrane za vlastite potrebe, ali i za izvoz pri čemu će svakako trebati promjeniti sustav potpora.

Po njenoj se ocjeni za sada u poljoprivredu ulaže relativno malo i neproporcionalno udjelu poljoprivrede u BDP-a, a potpore koje se daju za taj sektor samo su naoko velike jer nisu usmjerene u ključnu proizvodnju što treba hitno mijenjati.

O predviđanju budućnosti turizma u Hrvatskoj za 20 godina ministar turizma Damir Bajs kaže da će turizam još više nego danas pružiti velike mogućnosti izvoza pri čemu još više treba potencirati veću kvalitetu ponude što će zasigurno omogućiti i veće cijene od sadašnjih.

Ono što sigurno znamo je da Hrvatska ne želi biti zemlja jeftinog turizma nego kvalitetnog te da treba "turistički disati na cijelom području i tijekom cijele godine", istaknuo je Bajs.

Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić vezano za predviđanje energetske budućnosti naglasio je kako je neophodno da Hrvatska konačno osmisli energetsku strategiju koja će uračunati potrebe građana i industrije za slijedećih 50 godina.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje za dvadeset godina predviđa velike promjene na tržištu kapitala i u bankarsko-financijskom sektoru. U vezi tržišta kapitala predviđa da će se u potpunosti integrirati s Europom uz prestanak postojanja Zagrebačke burze, pri čemu će u svemu odlučujuću ulogu imati nove tehnologije koje će oblikovati sasvim novi izgled tog tržišta.

Za bankarstvo predviđa da će se mijenjati sporije te da 2031. neće biti bitno različito nego danas. Ipak smatra da će se platni promet i trgovanje na deviznom tržištu uz nove tehnologije potpuno promijeniti, dok za kamatne stope i cijenu kapitala u Hrvatskoj vjeruje da će se izjednačiti sa onima u europskim zemljama.

Dekan Veleučilišta Vern i član Vijeća za nacionalnu konkurentnost Goran Radman, isto kao i predsjednica Ericssona Nikola Tesle Gordana Kovačević, smatraju da je budućnost u svim 6sektorima vezana uz primjenu novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Samo uz njihovu primjenu te osmišljavanje novih inovativnih proizvoda i usluga Hrvatska može podići svoju konkurentnost i imati uspješnu budućnost.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙