FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 5. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. večeras je u zagrebačkoj katedrali Katoličku crkvu u Hrvatskoj pozvao da bude moralna savjest društva, uvijek vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, te da u društvu bude boravište radosti u vjeri i nadi. "Ljubljena Crkvo u Hrvatskoj, preuzmi ponizno i smjelo zadaću da budeš moralna savjest društva, sol zemlje i svjetlo svijeta. Budi uvijek vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, u društvu koje nastoji relativizirati i sekularizirati sve slojeve života. Budi boravište radosti u vjeri i nadi", poručio je Sveti Otac koji je u zagrebačkoj prvostolnici predvodio Molitvu Večernje. Okupljenima i Crkvi u Hrvata udijelio je apostolski blagoslov te zazvao blaženog kardinala Alojzija Stepinca i sve Svete u Hrvatskoj da posreduju za hrvatski narod, a da ga štiti Majka Spasiteljeva. "Ovu se večer želimo u molitvi i pobožnosti prisjetiti blaženoga Alojzija Stepinca, neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu", rekao je Sveti Otac i dodao da je Stepinac uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i u njemu se suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista, pa i Krista patnika. Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, nastavio je, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, postavši u vrijeme nacističke i fašističke diktature braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, odvjetnikom svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. "Da, postao je branitelj Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom", poručio je Papa.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. stigao je nešto prije 17 sati pred zagrebačku katedralu gdje će predvoditi Molitvu Večernje Sedme vazmene nedjelje, te se pomoliti na grobu bl. Alojzija Stepinca. U molitvenom slavlju, uz Svetoga Oca, sudjelovat će oko 2000 biskupa, prezbitera, đakona, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca, redovničkih kandidata i kandidatkinja. Papu su na ulazu dočekali kanonici i prembendari obučeni u korsko ruho i brojni vjernici koji će obred u katedrali pratiti preko videozida, a čuju se i zvona katedrale u čast Pape. Na trasi prema i ispred katedrale okupilo se mnoštvo vjernika koji nose transparente "Papa mi te volimo - mladi Zagreba", "Župa Tovarnik - mučenik velečasni Ivan Burik", šalove i kape s obilježjima Pape te radosnim uzvicima i pjesmom pozdravljaju Papu koji je stigao papamobilom iz Nuncijature. Među okupljenima su brojni roditelji s djecom. Sveti Otac će nakon Molitve Večernje pješice otići u Nabiskupijski dvor.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pozdravljajući danas papu Benedikta XVI. u zagrebačkoj prvostolnici, istaknuo je počašćenost nazočnošću Svetoga Oca na mjestu gdje se spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda, te ushićenost nakanom Svetoga Oca da se pomoli na grobu blaženoga Alojzija Stepinca. Sveti Oče, zbog Vaše prisutnosti svodovi ove prvostolnice večeras su preniski, a srca i domovi hrvatskih ljudi danas su preuski da prime obilje radosti, rekao je kardinal Bozanić u riječima dobrodošlice Benediktu XVI., koju je izrazio u ime okupljenih svećenika, biskupa, prezbitera i đakona, redovnika i redovnica, bogoslova i sjemeništaraca, redovničkih kandidata i kandidatkinja, koji su svojom prisutnošću uveličali molitvu Večernje, ali i u ime svih onih koji večeras nisu mogli ući u katedralu, koji su obred pratili ispred prvostolnice ili u svojim domovima obogaćujući molitvom hrvatsku katoličku zajednicu. Došli smo u ovu crkvu-majku Zagrebačke nadbiskupije izraziti Vam srdačnu dobrodošlicu prepuno zahvalnosti Bogu za Vašu nazočnost, rekao je kardinal Bozanić u pozdravnom obraćanju Svetome Ocu, zamolivši ga da hrvatske katolike nauči moliti na način kako je to Isus naučio svoje učenike. Posebnu radost kardinal Bozanić je iskazao nakanom Svetoga Oca da se pomoli na grobu blaženoga Alojzija Stepinca, Kristova pastira koji ne prestaje privlačiti ljudska srca i usmjeravati korake Crkve, nadahnjivati za dobro i svijetliti istinom.

ZAGREB - Mnoštvo vjernika večeras je na Kaptolu burnim pljeskom, pjesmom i mahanjem zastavicama ispratilo Svetog Oca nakon što je u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu s biskupima, svećenicima i redovnicama predvodio molitvu Večernje i pomolio se na grobu blaženog Alojzija Stepinca, zatim se u Nadbiskupskom dvoru susreo s kardinalom Josipom Bozanićem i 400 bogoslova. Papa se prije odlaska u zagrebačku zračnu luku ispred Nadbiskupskog dvora fotografirao s bogoslovima koji su Svetog Oca ispratili skandirajući "Benedikte, Benedikte!". Centrom Zagreba Sveti Otac prošao je u papamobilu praćen pozdravima brojnih građana okupljenih uz prometnice. Za vrijeme opraštanja vjernika od pape Benedikta XVI. pred Katedralom nije padala kiša, iako je u zračnoj luci padao snažni pljusak.Molitvu Večernje pred katedralom su preko video zida i razglasa pratili vjernici iz Hrvatske i drugih zemalja, među njima i mnogobrojne obitelji s malom djecom koje su svojim prisustvom uveličale Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji što je bio jedan od povoda posjeta Svetog Oca Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon današnje svete mise koju je na zagrebačkom Hipodromu u povodu Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji predvodio papa Benedikt XVI. da nas misno slavlje uči poniznosti kao i tome da mi koji obnašamo vlast, služimo svome narodu. Pohod Svetog Oca Hrvatskoj premijerka će pamtiti po potpori obiteljima. "Svakako to je i najvažnija poruka i svakako ja to doživljavam i kao poruku za za okupljanje poput obitelji sviju nas u Hrvatskoj, dakle da se okupimo da budemo bolji, da budemo zajedno, da živimo u ljubavi, međusobnom poštovanju i razumjevanju", poručila je Kosor. Dakako da je bilo i puno poruka o kojima ćemo još promišljati, na temelju kojih ćemo raditi i u skladu s kojima ćemo živjeti, naglasila je. Boravak Pape u Hrvatskoj nazvala je "danima za sjećanje". "To je najkraća riječ koju mogu izgovoriti, s puno emocija, puno neobično dobrog ozračja, puno neobično dobrih vibracija. I jučer, i danas na dočeku, uz puno hrvatskih zastava, uz pljesak i uz pozdrave Svetome Ocu, i on je doživio na poseban način taj doček", rekla je Kosor dodajući da joj je Papa o tome pričao dok su razgovarali.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. otputovao je u 20,32 sati zrakoplovom Croatia Airlinesa iz Hrvatske koju je pohodio 4. i 5. lipnja u povodu Prvoga nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Po protokolu je bio predviđen svečani ispraćaj u Zračnoj luci Zagreb, ali zbog snažnoga nevremena nije održan. Papa se samo u zračnoj luci pozdravio s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marinom Srakićem te apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Mariom Robertom Cassarijem i drugim vjerskim i državnim dužnosnicima s kojima se prije odlaska prema zrakoplovu i fotografirao. Prije samog ulaska u zrakoplov Papa se okrenuo prema okupljenim građanima i uzdignutim rukama ih pozdravio, na što su oni uzvratili pljeskom i klicanjem "Benedikte, Benedikte" i "Papa, mi te volimo". Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić u telefonskom je razgovoru Hini izjavio kako su predsjednik Josipović i papa Benedikt XVI. razmijenili govore koje su trebali izreći na svečanoj ceremoniji. Papin zrakoplov u hrvatskome zračnom prostoru prate dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

DUBROVNIK - Na današnji dan prije dvadeset godina, 5. lipnja 1991. prema zapovjedi tadašnjega hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Dubrovniku je osnovan 75. samostalni bataljun Zbora narodne garde. Njegovi pripadnici dočekali su srpsko-crnogorsku agresiju 1. listopada 1991. godine i branili dubrovačko područje od Prevlake do dubrovačkog Primorja. Iz tadašnjegeg 75. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde izašla je dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske, kroz koju je tijekom rata prošlo osam tisuća branitelja, a tijekom operacija na dubrovačkom području poginula su 184 njegova pripadnika. Pripadnici 163. brigade sudjelovali su u više operacija tijekom Domovinskog rata, a veliki doprinos dali su u oslobađanju dubrovačkog područja i hrvatskoga juga.

SPLIT - Požar, koji je danas u poslijepodnevnim satima buknuo na južnom dijelu Mosora blizu prigradskog splitskog naselja Žrnovnica, lokaliziran je večeras oko 19 sati, izvjestila je Javna vatrogasna postrojba Split. U gašenju vatrene stihije, koja je bila zahvatila 6 hektara pretežito borove šume, sudjelovalo je sedam postrojba sa devet vozila i tridesetak vatrogasaca, te dva kanadera. Vatrogasci su izvijestili kako je ovaj požar vjerojatno uzrokovan pucanjem dalekovodne žice od čega se zapalila najprije trava, a zatim je vatra zahvatila i borovu šumu. U poslijepodnevnim satima, za vrijeme razbuktavanja vatrene stihije, u Žrnovnici je sirenom bila označena i opasnost od požara.

(Hina) xnles yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙