FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Veliki broj svjetskih medija izvještava o posjetu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, o porukama koje je uputio Hrvatima i toplom dočeku na koji je naišao. Papa Benedikt XVI. je, javlja agencija France presse, na Hipodromu u Zagrebu pred oko 400.000 vjernika govorio o obitelji, pozvavši katolike da se odupru razmišljanjima koja ugrožavaju kršćanske vrijednosti. Glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, broj okupljenih na Hipodromu u Zagrebu procijenio je na 400.000, kazavši novinarima kako je ondje bilo i 60 biskupa te oko tisuću svećenika, naglašava francuska agencija. Agencija STA javlja da su na misu na Hipodromu došli i vjernici iz Slovenije, među kojima najviše iz Novog Mesta, Celja i Maribora. Reuters prenosi Papine riječi s mise da je "u današnjem društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji". APA ističe da je sveta misa bila "vrhunac posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj". "Dok je subota bila posvećena političkim porukama - papa Benedikt je dao svoju potporu ulasku Hrvatska u EU - nedjelja je bila rezervirana za vjeru", navodi agencija.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u nedjelju je izjavio kako nema određenog datuma za završetak intervencije međunarodne koalicije u Libiji, u trenutku kada postoji zabrinutost zbog mogućeg odugovlačenja sukoba. "Nitko ne zna koliko će vremena ovo moći trajati", rekao je šef britanske diplomacije za britanski BBC1, nakon posjeta Bengaziju, uporištu oporbe, koja se bori protiv pukovnika Gadafija, gdje se sastao s pobunjeničkim čelnicima. "Nećemo donijeti nikakav određeni datum. Moglo bi potrajati nekoliko dana, nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. Ali trud se isplati", rekao je, dodavši kako bi, izostankom intervencije koalicije 19. ožujka, "Gadafi bio ponovno preuzeo kontrolu nad cijelom Libijom i počinio još zločina te prouzročio iznimno duboku humanitarnu krizu, istodobno destabilizirajući Tunis i Egipat, uz strašne posljedice za cijelu Europu i za samu zemlju".

KANDAHAR - Postupno povlačenje američkih vojnika iz Afganistana, koje bi trebalo početi idućeg mjeseca, bit će odgovorno provedeno i neće izložiti nepotrebnim rizicima druge koalicijske i afganistanske snage, izjavio je u nedjelju američki ministar obrane Robert Gates. Američki general David Petraeus, zapovjednik 150.000 stranih vojnika u Afganistanu, uskoro će dati preporuke predsjedniku Baracku Obami o tome koliko vojnika treba povući. Obama je prošle godine obećao da će početi vraćati američke vojnike njihovim kućama. Američki zapovjednici govore da je postignut osjetan napredak u zaustavljanju talibanskog napredovanja na jugu zemlje od prošlog ljeta, ali da se nasilje razbuktalo posvuda u Afganistanu, a posebice na istoku te da talibani napadaju veće gradove. Pentagon i Bijela kuća ne daju informacije o tome koliko bi vojnika moglo biti povučeno u prvoj fazi. Očekuje se da će obama objaviti svoju odluku sredinom srpnja.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izvijestio je Francusku o svom pristanku na sudjelovanje na izraelsko-palestinskoj mirovnoj konferenciji u Parizu na kojoj bi se pregovaralo "na temelju granice iz 1967.", rekao je u nedjelju njegov politički savjetnik. Juppe je u četvrtak iznio prijedlog o mirovnoj konferenciji u Parizu koja bi se trebala održati od sredine srpnja, sukladno uvjetima koje je 19. svibnja objavio američki predsjednik Barack Obama: čim prije početi pregovore o granicama na temelju onih iz 1967. i "jamčiti sigurnost" objema državama, a zatim "u roku od godinu dana" početi pregovore o palestinskim izbjeglicama i o Jeruzalemu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙