FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihvaćen financijski i programski plan Splitskog ljeta

Autor: agrb
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Pod predsjedanjem ministra kulture Jasena Mesića danas je u Ministarstvu kulture održana sjednica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta, na kojoj je raspravljen i jednoglasno usvojen prijedlog financijskog i programskog plana 57. splitskog ljeta, priopćilo je danas Ministarstvo.

U opernom programu izdvajaju se premijera opere "La Gioconda" Amilcarea Ponchiellia, u režiji Ozrena Prohića i pod dirigentskom palicom Nikše Bareze, te gala koncert opernih arija, koje će se održati na splitskim Prokurativama. Opera "Ero s onog svijeta" Jakova Gotovca tradicionalno će se izvesti u Vrlici, stoji u najavi Ministarstva.

Festival će i ove godine obilježiti bogat koncertni program, u okviru kojega će nastupiti Mate Matišić trio i Stochelo Roemberg, Hrvatski nacionalni mandolinski i gitarski orkestar, Ciuorlonis kvartet iz Litve, Splitski gudački kvartet, Orkestar HNK Split sa solistima Kemalom Gekićem i Krešimirom Lazarom, Zagrebački puhački kvartet sa solistom Simonom Trpčevskim, a održat će se još gitarski recital Srđana Bulata i koncert njemačkog trija "Muttis Kinder".

Dramski program obuhvaća premijere Euripidove "Hekube" u režiji Felixa Alexa i predstave "Satis sunt mihi pauci" u režiji Jean Michellea Bruyerea, te repriza prošlogodišnje produkcije "Smij i suze starog Splita" Ivana Kovačića, u režiji Gorana Golovka. Program će obogatiti i gostovanje predstave "Revizor" Dubrovačkih ljetnih igara, koprodukcije sa Zagrebačkim kazalištem mladih, u režiji Jerneja Lorencija, kao primjer uspješne suradnje hrvatskih nacionalnih festivala.

U baletnom programu izdvaja se premijera "Grka Zorbe" Mikisa Teodorakisa, u koreografiji Ištvana Herzoga, koja će također biti izvedena na splitskim Prokurativama, a na festivalu će se održati i raznoliki izložbeni i filmski program.

Ministarstvo kulture će za financiranje programa Splitskog ljeta u 2011. osigurati 1.6 milijuna kuna, Grad Split 1.3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 400 tisuća kuna.

Festivalsko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog programa i financijskog plana 57. splitskog ljeta, izrazivši zadovoljstvo predloženim odabirom programa iznimne umjetničke kvalitete, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

(Hina) pp/xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙