FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen DVD "Zagreb na filmu 1915.-1945."

Autor: dber
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - U povodu Dana grada Zagreba, u Hrvatskome državnom arhivu (HDA) danas je predstavljen prvi dio DVD-a "Zagreb na filmu 1915. - 1945." s 15 kratkih digitalno restauriranih filmova u trajanju od 90 minuta, a za širu publiku i zaljubljenike u Zagreb između dva rata bit će prikazani i večeras na velikom platnu kina "Tuškanac".

Pročelnica Odjela HDA Hrvatske kinoteke Carmen Lhotka rekla je kako putem DVD-a, na kojem su i dvije fotogalerije, i mlađe generacije mogu vidjeti kako je na filmu izgledao međuratni Zagreb.

Podsjetila je da su razdoblje od 1915. do 1945. svojim radom obilježili Oktavijan Miletić i Maksimiljan Paspa te mnogi drugi zaljubljenici u film, pri čemu je dodala da su amaterski filmovi o Zagrebu i njegovoj okolici u tom razdoblju polazna točka hrvatskoga dokumentarnog filma i nezaobilazan izvor za istraživanje povijesti i kulture našega glavnog grada, a ujedno i svjedok razine filmske umjetnosti u to doba.

Na pomoći i suradnji u stvaranju DVD-a "Zagreb na filmu 1915. - 1945." zahvalila je Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstvu kulture i Hrvatskome audio-vizualnom centru (HAVC), koji je od ministarstva preuzeo brigu o hrvatskoj kinematografiji i kinotečnoj djelatnosti te o mnogim suradnicima koji su 'nemoguću misiju' restauracije i rekonstrukcije oštećenih, izgubljenih i zaboravljenih komadića filmske povijesti pretvorili u ponovno dostupan vizualni identitet.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar ocijenio je "malim podvigom" što su fragmetni hrvatske filmske baštine ipak sačuvani i spašeni od zaborava kojem su bili izvrgnuti u prošlom stoljeću zbog namjernog nemara i nebrige stranih vladara. "Premda smo u tom razdoblju imali bogatu filmsku proizvodnju, danas imamo oskudicu filmskih materijala, ali - imamo ovaj DVD", rekao je Hribar, dodajući kako se nada da će se konačno dovršiti proces obnove i očuvanja hrvatskih filmskih materijala.

Ravnatelj HDA Stjepan Ćosić podsjetio je kako projekt cjelovite zaštite nacionalne filmske zbirke Arhiv provodi od 1996. uz potporu Ministarstva kulture te da je grad Zagreb upravo za DVD "Zagreb na filmu 1915. - 1945." prvi put odvojio novac za financiranje jednog projekta.

Ćosić je napomenuo i da će do kraja ove godine biti zaštićena 104 hrvatska dugometražna filma, četiri srednja i 140 animiranih te 214 dokumentarnih filmova.

U sklopu obilježavanja Dana grada Zagreba, u kinu "Tuškanac" od 27. do 29. svibnja bit će prikazani dugometražni filmovi sa zagrebačkom tematikom "Sto minuta slave" Dalibora Matanića, "Glembajevi" Antuna Vrdoljaka i "Tko pjeva, zlo ne misli" Kreše Golika.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙