FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveučilište: o regionalnoj suradnji na doktorskim studijima

Autor: ipet
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu domaćin je prvoga sastanka o regionalnoj suradnji sveučilišta na području doktorskih studija i istraživanja na kojemu danas sudjeluje dvadesetak rektora i prorektora sa sveučilišta iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Slovenije i Srbije.

Sudionici su razmotrili mogućnosti suradnje i odredili glavne korake koji će dovesti do izrade akcijskog plana kojim će se definirati regionalno povezivanje i suradnja sveučilišta u području doktorskih studija i istraživanja, priopćila je danas glasnogovornica zagrebačkoga Sveučilišta Tamara Dagen.

Sastanak je nastavak inicijative s konferencije International Forum on Higher Education Reform – Foresight 2020 koja je u rujnu prošle godine održana u Dubrovniku. Podsjeća se da su tada rektori sveučilišta u Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Zadru te Sveučilišta Aleksander Moisiu iz Durresa potpisali zajedničko Pismo namjere kojim su se obvezali da će tijekom sljedećega razdoblja početi zajednički rad na razvijanju regionalne suradnje na području doktorskih studija i istraživanja.

Petorica rektora složili su se na dubrovačkome sastanku da će, među ostalim, poticati mobilnosti doktoranada i istraživača, da će se zauzimati za razvijanje združenih studija te da će pozivati svoje istraživače na pokretanje zajedničkih projekata koje će prijavljivati na različite europske programe financiranja.

Na osnovu toga Pisma namjere tijekom proteklih nekoliko mjeseci inicijativi su se pridružili i rektori sveučilišta u Ljubljani i Grazu te u Crnoj Gori.

Predstavnike sveučilišta iz regije na početku skupa pozdravili su rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i prorektorica za istraživanje i tehnologiju Melita Kovačević.

(Hina) pp/xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙