FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borić: nedostaju dokazi za 450.000 njemačkih maraka

Autor: dsil
RIJEKA,31. svibnja 2011.(Hina) - Povjerenik HDZ-a za Primorsko-goransku županiju Josip Borić rekao je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci kako još nije dokazano da je početkom rata u riječki gradski proračun vraćen pun iznos od 880.000 njemačkih maraka, prvotno namijenjen kupnji oružja za obranu grada, te da nisu predočeni dokazi o povratu još 450.000 njemačkih maraka.

Josip Borić rekao je kako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pokazao uplatnicu iz 1992. godine na 98,7 milijuna tadašnjih hrvatskih dinara kao dokaz da je novac za oružje vraćen u proračun. Istaknuo je da je i sam Obersnel najprije tvrdio kako je riječ o 880.000 njemačkih maraka, a poslije je rekao da je riječ o 430.000 maraka. Razliku od 450.000 njemačkih maraka još nije objasnio, dodao je. "Dok se mnogi bave načinom nastajanja anonimnih prijava, mi ćemo se baviti sadržajem jer Riječani imaju pravo znati potpunu istinu o tome što se događalo 1991. i 1992. godine", istaknuo je Borić.

Riječ je o anonimnoj prijavi protiv tadašnjega riječkoga gradonačelnika Slavka Linića i drugih osoba uključenih u organizaciju obrane početkom rata.

U prijavi se sumnjiči da je novac namijenjen kupnji oružja nestao, a oružje nije dostavljeno. Po Linićevu objašnjenju, novac je uplaćivan Sloveniji preko računa, a budući da je slovenska strana nije dostavila kupljeno oružje, Linić je zatražio da se novac vrati Rijeci također putem računa, što je, ustvrdio je, i obavljeno. Zauzimanjem vojnih skladišta u okolici Rijeke u međuvremenu je osigurano potrebno oružje.

Saborska zastupnica HDZ-a Vesna Buterin rekla je da je premijerka Jadranka Kosor ispunila obećanje da će cesta D-404 biti otvorena do kraja mjeseca te da ne treba pitati tko je i što trebao učiniti u procesu gradnje.

Komentirajući Obersnelove jučerašnje tvrdnje o sporosti gradnje ceste, Buterin je upozorila da se u Rijeci "bazene čekalo 20 godina, da se garaža u gradu još čeka, a za autobusni kolodvor se i ne zna koliko će se još čekati".

"Ova gradska vlast je spora i neučinkovita, a gradonačelnik čovjek koji u izborima obeća puno, a realizira malo. Govori puno, ostvaruje malo. Potrošio je puno, a ostvario malo", ocijenila je.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙