FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović: SDP će predložiti osnivanje saborskog povjerenstva

Autor: jnah
ZAGREB, 22. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je večeras da će SDP predložiti već u ponedjeljak ili utorak osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo istinu nakon istupa bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

"Čuli smo teške optužbe osobe koja je bila potpredsjednik vlade. Nikome ne vjerujemo na gotovo. Zato smo tražili, očekivali smo da će HDZ predložiti osnivanje povjerenstva u Saboru kao najbolje metode da se utvrdi istina, da se spere ljaga s HDZ-a, da se ne ugrožava hrvatski ulazak u Eurospku uniju. S obzirom da HDZ to nije napravio, to ćemo zatražiti mi", rekao je Milanović u večerašnjem intervjuu za središnji Dnevnik HTV-a.

"To će biti u ponedjeljak, utorak, nema puno vremena. Povjerenstvo je najbolji i najtransparentniji način da se utvrdi istina jer ovdje dvije strane govore potpuno različite stvari o pitanjima koja su jako osjetljiva, vezana uz ljudska prava", rekao je Milanović.

Na pitanje kome vjeruje, Milanović je kazao da najviše vjeruje u objektivan i transparentan proces kojim će se istina utvrditi pred javnošću.

Ideju o sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost smatra dobrom, ali je napomenuo kako je to interno, zatvoreno tijelo, na kojemu u okviru koordinacije sigurnosno-obavještajne zajednice razgovara predsjednik Republike s izvršnom vlašću na zatvorenom sastanku.

Milanović je kazao i da ga je "jako uznemirila izjava da su se Linić i Polančec dogovarali da će Polančec pomoći SDP-u da pobijedi, a Linić će ga osloboditi". To su izjave ljudi koji su uvjeravali europske dužnosnike da Hrvatska ima neovisno pravosuđe, kazao je.

To "sve skupa", rekao je, ukazuje na ogomne poremećaje u poretku - koja god da je istina, ona nije dobra, naročitio ne da se pokušava sugerirati da bi stranke stranke mogle utjecati na pravosuđe.

Polančec je u petak na konferenciji za novinare, uz ostalo, ustvrdio da ga je ravnatelj policije Oliver Grbić u rujnu 2009. upozorio kako je protiv HDZ-ovih političara podnesen niz anonimnih kaznenih prijava te da bi vrh HDZ-a trebao uzvratiti podnoseći prijave protiv čelnika oporbenih stranaka. Grbić je jučer te Polančecove navode odlučno odbacio, nazvavši ih pokušajem destabilizacije policije, njenog ravnatelja te Ministarstva unutarnjih poslova.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙