FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se blaži pad industrijske proizvodnje

Autor: scvi
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a procjenjuje se da je slabljenje industrije ublaženo, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u travnju industrija oslabila za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih četvoro očekuje pad proizvodnje između 0,5 i 1,5 posto, a jedan rast do 3 posto.

Od početka godine industrijska proizvodnja oštro pada. U siječnju je potonula za 6,7 posto, a u veljači i ožujku za 4,1 posto. Ukupno je u prvom kvartalu pala za 4,9 posto na godišnjoj razini.

Oživljavanje industrije u drugom tromjesečju očekuje se zbog naznaka dobre turističke sezone i mogućeg povećanja potrošnje turista.

„U travnju očekujemo blaži pad proizvodnje nego u prvom tromjesečju. Dinamiziranje proizvodnje u prerađivačkom sektoru u očekivanju dobre turističke sezone i povećane potrošnje neutralizirat će negativan utjecaj restrukturiranja unutar tog sektora te usporavanje narudžbi sa stranih tržišta“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

DZS će danas objaviti i izvješće o zaposlenosti u travnju. Očekuje se daljnji rast zaposlenosti, nakon što je u ožujku broj zaposlenih povećan za otprilike tisuću, na 1,379 milijuna.

Pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje u prosjeku da je u travnju broj zaposlenih porastao za oko 10.500. Njihove procjene kreću se od rasta za 6.000 do maksimalno 20.000.

To se ponajviše zahvaljuje sezonskom zapošljavanju u turističkim djelatnostima, zbog čega posljednjih mjeseci pada i nezaposlenost.

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio da je u travnju broj nezaposlenih pao za više od 21.000, na ukupno 308.800 nezaposlenih.

Pritom je stopa nezaposlenosti potonula s 19,3 na 18,2 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙