FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Hrvatski ministri protiv federalnog ministarstva

Autor: zkre
MOSTAR, 30. svibnja 2011. (Hina) - Ministri obrazovanja u većinskim hrvatskim županijama u Federaciji BiH zatražili su od visokog predstavnika Valentina Inzka ukidanje ministarstva obrazovanja i znanosti na razini Federacije BiH te su odbili sudjelovati na današnjoj sjednici koordinacije ministara koju je sazvao resorni federalni ministar Damir Mašić.

"Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da snagom svoga autoriteta poduzme sve što je potrebno kako bi Parlament Federacije BiH izvršio presudu Ustavnog suda Federacije BiH", stoji u zajedničkom stajalištu ministarstava prosvjete, znanosti, kulture i sporta četiriju županija s hrvatskom većinom.

Hrvatski ministri odbili su sudjelovati u osnivanju Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH te zatražili ukidanje federalnog ministarstva budući je Ustavni sud ovoga entiteta u studenom prošle godine donio odluku kojom je ocijenio da je područje obrazovanja i kulture u isključivoj nadležnosti deset županija.

Ustavni sud naložio je federalnom parlamentu i da u roku od pola godine promijeni zakon o federalnim ministarstvima što nije provedeno, a taj je rok istekao početkom svibnja.

Hrvatski ministri ističu da su sve točke koje su planirane na sastanku koordinacije koja je osnovana u Sarajevu pod okriljem federalnog ministarstva isključivo "u nadležnosti županijskih ministarstava obrazovanja".

"To je potvrdio i Ustavni sud svojom odlukom u kojoj je dao rok za gašenje Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Rok je bio pola godine, a istekao je 6. svibnja", ističe se u priopćenju ministara obrazovanja županija s hrvatskom većinom.

Ministri šest većinskih bošnjačkih županija su s ministrom Mašićem (SDP BiH) u ponedjeljak u Sarajevu na konstituirajućoj sjednici koordinacije ministara obrazovanja potpisali protokol o suradnji u obrazovanju i znanosti kojim je predviđeno i ukidanje "dviju škola pod jednim krovom".

Dvije škole pod jedinim krovom nastale su uglavnom u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim sredinama u kojime se nastava u istoj školskoj zgradi odvija odvojeno za hrvatsku i bošnjačku djecu.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙