FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Hrvatski narodni sabor traži da Inzko poništi odluku

Autor: zkre
MOSTAR, 26. svibnja 2011. (Hina) - Glavno vijeće Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) je u četvrtak na konstituirajućoj sjednici u Mostaru pozvalo visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da ukine spornu odluku kojom je legalizirao sadašnju vlast u Federaciji BiH iako je austrijski diplomat jučer ocijenio kako je to za njega gotova stvar.

Prema priopćenju Glavno vijeće je ponovno pozvalo visokoga predstavnika Valentina Inzka da povuče svoj "privremeni nalog i na taj način vrati dignitet državnim institucijama i stvori pretpostavke za zakonito i legitimno formiranje institucija vlasti u BiH".

Pojašnjava se da treba dopustiti legalnim institucijama u zemlji, Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) koje je nezakonitim ocijenilo izabranu vlast u Federaciji, da dovrši proces implementacije izbornih rezultata. Prema riječima glavnog tajnika HDZ-a 1990. Vese Vegara, koji je i član u Glavnom vijeću, visoki predstavnik najviše može pomoći Hrvatima samo "ako se bude držao zakona i Ustava" i ne bude arbitrirao na štetu nijednog naroda.

Glavno vijeće HNS-a kojega čine vodeći hrvatski politički dužnosnici osudilo je i pokušaj izmještanja utvrđene trase paneuropskog cestovnog Koridora Vc kroz Hercegovinu što najavljuje Vlada Federacije BiH koju ocjenjuju nelegalnom.

Također su naložili županijskim ministrima obrazovanja da se ne odazovu pozivu federalnog ministra za obrazovanje Damira Mašića koji je najavio uspostavu koordinacije sa županijskim kolegama. Glavno vijeće je pozvalo sve političke predstavnike da poštuju nedavnu odluku Ustavnog suda Federacije BiH koji je ocijenio da je oblast obrazovanja u isključivoj nadležnosti županije te je naloženo ukidanje ovoga federalnog ministarstva.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙