FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Traži se Fluggeovo izuzeće

Autor: zkre
MOSTAR, 30. svibnja 2011. (Hina) - Tri bošnjačka stradalnička udruženja iz protekloga rata zatražila su od Haaškoga tribunala izuzeće predsjedajućeg Christopha Fluggea iz sudskog vijeća koje će voditi postupak protiv Ratka Mladića zbog negiranja da je u Srebrenici počinjen genocid.

U pismu kojega je predsjedniku Haaškoga tribunala Patricku Robinsonu uputio Savez logoraša BiH, udruženja Žena žrtava rata i Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa izrazili su prosvjed zbog imenovanja Fluggea za predsjedajućeg Vijeća ističući da je u intervjuu njemačkoj tiskovini Der Spiegel 'negirao zločin genocida' u Srebrenici.

"Izjavom da je korištenje termina genocid za definiranje zločina u Srebrenici nepotrebno te da umjesto toga treba koristiti izraz masovno ubojstvo, sudac Flugge je pokazao da je sklon predrasudama, te negirajući Statut i sudsku praksu ICTY-a, pokazao da nije zaslužio niti biti sudac ICTY-a", navodi se u pismu bošnjačkih udruženja upućenom predsjedniku Haaškoga tribunala.

U izjavi za njemački Spiegel Christoph Flugge je rekao da je genocid samo holokaust te da taj pojam u svim drugim slučajevima treba zamijeniti sintagmom 'masovnog ubojstva'.

General Ratko Mladić, koji je protekloga tjedna uhićen u Srbiji, čeka izručenje Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu gdje će mu se suditi za ratne zločine počinjene u proteklome ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙