FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 29. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

STRMAC - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, apostolski nuncij u u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari i fra Donatus Forkan, generalni prior Bolničkog reda sv. Ivana od Boga danas su u Strmcu nedaleko Nove Gradiške otvorili katoličku psihijatrijsku bolnicu "Sveti Rafael". Projekt težak oko 100 milijuna kuna financirao je Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga sa sjedištem u Italiji, koji je do sada u 50-ak država širom svijeta osnovao više od 300 zdravstveno-socijalnih ustanova. Uoči otvaranja prve katoličke bolnice u Hrvatskoj premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je sagrađen jedan takav reprezentativni objekt. "Želim da ovo bude mjesto gdje će utočište, nadu i mir naći i hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a", rekla je. Kosor je naglasila kako Hrvatska godišnje za psihijatrijske bolnice iz zdravstvenog sustava izdvaja 346 milijuna kuna, te da će bolnica "Sveti Rafael" imati punu potporu Vlade, države i resornog ministarstva. U obnovu i izgradnju popratnih sadržaja na Strmcu, gdje je nekada bila poznata bolnica za plućne bolesti, Bolesnički red Milosrdne braće uložio je stotinjak milijuna kuna, a posao je u njoj našlo 90-ak žitelja Nove Gradiške i okolice. U bolnici će biti odjel kronične i akutne psihijatrije, djelovat će služba za palijativnu skrb, dok će u jednom dijelu obnovljenoga i uređenog objekta biti i dnevna bolnica.

STRMAC - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako ne stigne komentirati izjave čelnika SDP-a Zorana Milanovića, budući da vlada svakodnevno ima puno posla. "Kud bih stigla kad bih svakoga dana komentirala što kaže Milanović. Mi svakodnevno intenzivno radimo, imamo puno posla i pripremamo se za ulazak u EU", rekla je Kosor novinarima upitana da komentira izjave šefa oporbe o tome da je SDP spreman za preuzimanje vlasti bez obzira na to kad će biti izbori. "Što se tiče izbora, njih treba pričekati i dočekati, dakako, a do tada vlada mora raditi svoj posao, a to i činimo i danas", rekla je. Komentirajući SDP-ov stranački skup na Jezerčici premijerka Kosor je podsjetila da smo jučer proslavili 20. obljetnicu Oružanih snaga Republike Hrvatske te upitala "kako to da nisu bili s nama". "Kako to da su baš taj dan iskoristili za podjelu fotelja?", kazala je Kosor. Na pitanje ustraje li na protivljenju dekriminalizaciji manjih količina lakih droga, Kosor je ustvrdila kako "nema lakih i teških droga, većih i manjih količina". "Stav je HDZ-a, nakon pripreme materijala radne skupine, da je posjedovanje droge kazneno djelo i da se trebamo boriti za svakoga čovjeka", rekla je Kosor .

ZAGREB - Ministar turizma Damir Bajs danas je potpisao Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja" kojim se prvi puta utvrđuje što su autohtona hrvatska jela čime je i postavljen temelj za brendiranje hrvatske kuhinje i restorana kao jednog od vodećih aduta hrvatskog turizma. Pravilnik je ministar u prisustvu brojnih predstavnika strukovnih udruga Gospodarske i Obrtničke komore potpisao u zagrebačkom restoranu Stari Puntijar koji je jedan od kandidata za dobivanje oznake/brenda "Hrvatska autohtona kuhinja". Istaknuvši da se taj projekt i sam pravilnik u Ministarstvu turizma razvijao više od godinu dana u suradnji sa svim relevantnim sektorima ministar Bajs je kazao da restorani koji žele dobiti tu oznaku sada trebaju samo podnijeti zahtjev Ministarstvu turizma. Stručno povjerenstvo će potom izaći na teren te provjeriti zadovoljava li restoran ili drugi ugostiteljski objekt uvjete za tom oznakom. Pritom se može certificirati cijeli objekt ili samo dio jela koji su na njegovom meniju, s obzirom da pravilnik sadržava i popis od oko 500 autohtonih jela u Hrvatskoj. Ta popis uz ostalo obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva (artičoke u ulju, bakalar na bijelo, češnjovke, čvarke), topla predjela, juhe i variva (gulaš s keljom, štrukli od sira, ragu od puževa, lički lonac), glavna jela i priloge (arambašići, dalmatinska pašticada, blitva na lešo, granatir), te salate i deserte (divlje šparoge na salatu, salata od boba, medenjaci, međimurska gibanica).

ZAGREB - Policija je uhvatila trojicu hrvatskih državljana, u dobi od 28 do 39 godina, te muškarca (27) i ženu (50) s državljanstvom BiH kod kojih je pronađen 331 gram amfetamina, procijenjene vrijednosti u uličnoj preprodaji na 33.000 kuna. Osumnjičenici su privedeni istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda zbog preprodaje droga, dok je 28-godišnjak priveden u zatvor u Zadru temeljem raspisane potrage zbog izdržavanja kazne zatvora, izvijestila je zagrebačka policija. U petak, 27. svibnja, u večernjim satima na području Jaruna policija je, zbog sumnje da se bave preprodajom droga, uhitila dvojicu muškaraca pri čemu je kod jednog od njih pronađeno 179 grama amfetamina. Odmah potom su, također zbog sumnje na preprodaju droge, uhićeni 33-godišnji hrvatski državljanin te dvoje državljana BiH. Idućeg dana izvršene su pretrage njihovih unajmljenih stanova te je u jednom stanu pronađeno još 15 grama amfetamina i vaga, a u drugom još 137 grama amfetamina. Utvrđeno je da je 50-godišnjakinja na području Sarajeva nabavljala veće količine amfetamina koju je redovitim autobusnim i željezničkim linijama krijumčarila na područje Hrvatske. Drogu je dopremala u Zagreb gdje dvojici osumnjičenika prodavala dio droge, a dio isporučivala drugoj dvojici osumnjičenika koji su ju potom preprodavali na ilegalnom tržištu.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙