FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela konferencija posvećena digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine

Autor: mbur
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Šesta SEEDI konferencija posvećena digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, koja je okupila oko 90 sudionika iz desetak zemalja, započela je danas u Zagrebu.

Cilj te trodnevne konferencije je predstavljanje i razmjena iskustava u korištenju novih informacijskih tehnologija, normi te iskustava iz područja digitalizacije kulturne i znanstvene baštine, uključujući digitalno prikupljanje i pretvorbu iz analognog oblika u digitalni, opis i predstavljanje baštinskih objekata, obradu digitalnog sadržaja, predstavljanje te trajno čuvanje digitaliziranog sadržaja.

Poruka SEEDI-ja jest da je digitalizacija kulturne i znanstvene baštine neophodna te da je ona trajni posao, istaknula je Dunja Seiter-Šverko, v.d. glavnog ravnatelja Nacionalne i sveučilište knjižnice (NSK), koja je glavni organizator skupa.

Izrazila je nadu da će konferencija pridonijeti razmjeni ideja, vještina i znanja u području digitalizacije te ocijenila da je konferencija važna ne samo za područje jugoistočne Europe, već i ostali dio Europe čiji eksperti također sudjeluju na konferenciji.

Važnim drži osiguravanje uvjeta za digitalizaciju kulturne i znanstvene baštine, a što je u nas osigurano stavkom u državnom proračunu te potporom Ministarstva kulture. Govoreći o tome koliko je digitalizirane baštine, kazala je da smo "na samom početku, kada bi govorili u brojkama". Seiter-Šverko drži da je potrebno daleko više novca za digitalizaciju, kao i više ljudi koji će znanjima i vještinama moći odgovoriti potrebama što ih digitalizacija postavlja.

Konferenciju je otvorio ministar kulture Jasen Mesić, naglasivši kako je digitalizacija baštine jedan od prioriteta njegova ministarstva. Iako bi tempo digitalizacije mogao biti brži, za sada smo zadovoljni postotkom digitalizacije (oko 20 posto), kazao je ministar, istaknuvši da je za cijeli proces digitalizacije baštine prvenstveno trebalo stvoriti uvjete te postaviti informatičku osnovu.

Rekao je i kako se danas rade posebni programi za digitalizaciju filmskih vrpci, još jednog vida kulturne baštine, dodajući da je i tu trebalo napraviti značajne financijske iskorake. Važnim drži da se konferencija održava u Zagrebu, što je potvrda rada Ministarstva i kulturnih institucija.

Uz NSK, suorganizatori konferencije su Ministarstvo kulture, Hrvatski državni arhiv, Muzejsko dokumentacijski centar i Muzej suvremene umjetnosti.

SEEDI je međunarodna inicijativa za razvoj digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u zemljama jugoistočne Europe s ciljem okupljanja arhivskih, knjižničkih i muzejskih djelatnika koji su odgovorni za čuvanje i osiguravanje trajnog pristupa kulturnoj i znanstvenoj baštini.

(Hina) xmb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙