FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić: Sabor napravio velik posao u pristupanju EU

Autor: tkol
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić naglasio je danas kako je Hrvatski sabor, usklađujući hrvatske s propisima EU te u aktivnostima u međuparlamentarnoj suradnji, napravio velik posao u pristupanju Hrvatske EU.

"Napravili smo velik posao u teškim uvjetima, kada je Hrvatska bila izložena posebnom promatranju. To smo izdržali zahvaljujući nacionalnoj državnoj politici u pristupanju EU", ocijenio je Bebić u raspravi o izvješću o radu Nacionalnog odbora.

Bebić je istaknuo kako je najveća zasluga toga politički koncenzus svih parlamentarnih stranaka oko europskog puta Hrvatske. "To je kapital kojeg smo primjenjivali u bilateralnim razgovorima", kazao je.

Osvrćući se na referendum oko ulaska u EU, naglasio je da kampanja mora biti pozitivna, dodajući međutim kako je dužnost predočiti građanima i one aspekte ulaska u EU koji se odnose na probleme i nisu u "ružičastom spektru".

Bebić je pohvalio Sabor koji je tijekom tri godine donio oko 270 zakona kojima je hrvatsko zakonodavstvu usklađeno s propisima EU, Vladu koja je, kako je rekao, sukcesivno i na vrijeme pripremala zakonske prijedloge, te Nacionalni odbor.

Saborski klubovi podržali su izvješće Nacionalnog odbora.

Marija Pejčinović Burić (HDZ) rekla je da je Hrvatska u pregovore oko ulaska u EU unijela novinu i kvalitetu, jer je u pregovore ušla "s konsenzusom najvažnijih političkih stranaka".

Ocijenila je također, kako su pregovori, da su se "vodili onako kako su se vodili prije našeg proširenja, mogli biti i brži" kao i da je hrvatska strana u zadanim okolnostima napravila ono što je bilo moguće.

Prisjećajući se zaustavljanja pregovora u vrijeme slovenskog predsjedanja, Pejčinović Burić je pohvalila rad aktualne premijerke rekavši kako je, kada je Jadranka Kosor prije dvije godine došla na čelo vlade bilo zatvoreno samo pet poglavlja.

Tonino Picula (SDP) je naglasio da, iako smo došli do samog cilja, pred Hrvatskom stoji "važna etapa", jer se suočavamo sa ispitivanjem volje hrvatskih građana koji želju da uđemo u EU moraju potvrditi na referendumu.

U tom smislu, kako je kazao, zaključenje pregovora s EU i uspješno lobiranje da se to potvrdi na referendumu, moraju ići zajedno.

"Nitko iz Europe neće kopati umjesto nas, ali nam je Europa potrebna i zbog tržišta i zbog investicija", poručio je Damir Kajin (IDS) dodavši kako protiv Europe mogu biti samo veliki uvoznici, "oni koji su se kroz pretvorbu obogatili pa sad pelješe državu", kao i oni koji bi "parazitirali".

Po njegovoj ocjeni, od Europe mogu svi građani ovih prostora imati koristi.

Ima zemalja koje je novac pretpristupnih fondova preporodio, rekao je dajući kako hrvatski poljoprivrednici iz tih pretpristupnih fondova iskoristila tek 5,9 posto, pozvaviši poljoprivrednike da "im ne padne na pamet da 15. srpnja traktorima kreću na more, jer to je vrijeme kada treba zaraditi za njihove subvencije".

(Hina) xkt/xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙