FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: otvoren forum parlamentaraca HABITAT

Autor: Nikola Barač
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Sedmi Svjetski forum globalnih parlamentaraca HABITAT, međunarodne organizacije parlamentaraca koja je posvećena održivom razvoju ljudskih naselja, večeras je svečano otvoren u crkvi Sv.Donata na zadarskom Forumu.

Na skupu sudjeluje 120 parlamentaraca iz 31 zemlje svijeta, a među njima i predstavnici regionalnih podružnica Svjetske udruge parlamentaraca HABITAT-a za Europu, Afriku, Aziju i Ameriku.

Tema konferencije su "Dobri zakoni za bolji HABITAT", a sljedeća dva dana parlamentarci će se zajedno sa stručnjacima u radnim skupinama baviti „Klimatskim promjenama i utjecajem na priobalne gradove". Posebna rasprava vodit će se na temu „Zakonodavci kao pokretači promjena".

Zaključci ovih rasprava bit će objavljeni po završetku foruma u petak, 20 svibnja, u „Zadarskoj deklaraciji".

Otvarajući skup, predsjednik udruge Svjetskih parlamentaraca Peter Götz, zastupnik u njemačkom parlamentu (Bundestag), istaknuo je kako se svijet rapidno mijenja. "Sredinom 19. stoljeća 3 od 10 osoba živjelo je u urbanim područjima. Danas je taj broj veći od polovice", rekao je Götz, dodavši kako će do kraja stoljeća dvije trećine svjetskog stanovništva živjeti u gradovima i urbanim centrima od kojih 1,4 milijarde u sirotinjskim četvrtima.

"Urbanizacija i usmjeravanje ove urbanizacije ka održivom pravcu treba biti tema 21. stoljeća, stoga je međunarodni dijalog o ovoj temi budućnosti važniji nego ikada", poručio je Götz

Brojnim uzvanicima obratio se i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji je naglasio kako je očuvanje prirodnog okoliša zadatak bez presedana za čovječanstvo.

"Većina svjetskoga stanovništva živi u gradovima, koji sve više osjećaju posljedice ekonomskih kriza i klimatskih promjena. Pri tome, upravo zemlje u razvoju koje su najmanje pridonijele stvaranju tih kriza, možda su i najviše njima pogođene", rekao je, uz ostalo, predsjednik Sabora Luka Bebić.

Dodao je da se moramo zapitati o razlozima sve češćih prirodnih katastrofa koje pogađaju svaki dio zemaljske kugle, te pozvao na promišljanje o neposrednoj budućnosti. "Ovaj planet na posjedujemo nego ga samo privremeno posuđujemo", zaključio je na kraju obraćanja predsjednik Sabora Luka Bebić.

Uoči skupa, regionalna vijeća Globalnih parlamentaraca za HABITAT danas su na zadarskom Sveučilištu birala svoja nova vodstva.

Za predsjednika Europske udruge parlamentaraca izabran je zastupnik u Hrvatskom saboru Jerko Rošin, koji trenutačno obnaša i funkciju potpredsjednika Svjetske sekcije svjetskih parlamentaraca za HABITAT. Za novoga predsjednika Azijskog regionalnog vijeća izabran je Filipinski senator Gregorio B. Honasan II.

"Obilježavajući Dan Habitata prošle godine u listopadu došli smo do definicije održivoga razvoja. Razgovarali smo i o tome kako bi kandidirali neke gradove koji dokazuju svoj održivi razvoj. 12 je gradova u svijetu koji su taj status već dobili, ali za nas je bitno da se među njima nađe i Zadar", poručio je novoizabrani predsjednik Europske udruge parlamentaraca, saborski zastupnik Jerko Rošin.

Na svečanosti otvorenja prezentaciju o gradu Zadru kroz povijest održao je prof. Miljenko Domijan, Glavni konzervator pri Ministarstvu kulture RH.

Inače, svjetska udruga parlamentaraca za HABITAT međunarodna je organizacija koja usko surađuje s Ujedinjenim narodima, a njezini članovi ugledni su parlamentarci iz cijelog svijeta koji se zalažu za održivi urbani razvoj, te poboljšanje stambenih i životnih uvjeta ljudi.

Suorganizatori skupa su grad Zadar, Hrvatski Sabor i Vlada RH.

(Hina) xnbar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙