FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba i HSS: nije normalno da izvješće o poglavlju 23 prvo vide veleposlanici

Autor: trub
ZAGREB, 13. svibnja 2011.(Hina) - Oporbene parlamentarne stranke kritizirale su danas vladu jer s izvješćem o pregovaračkom poglavlju 23 nije prvo upoznala saborske zastupnike, već strane veleposlanike, a da takav redoslijed "nije normalan" smatraju i u HSS-u, dok HDZ brani vladu i njezine ovlasti da pregovarački proces vodi kako misli da je najbolje za državu.

Zoran Milanović (SDP) je novinarima u Saboru izjavio kako nije "ni normalno ni potrebno da su veleposlanici vidjeli izvješće", jer bi ga oni, ističe, ionako vidjeli preko Bruxellesa.

"Svatko tko ima pet minuta iskustva u diplomaciji to zna, prema tome ovo je bila obična pokazna vježba. Ambasadori članica EU će to dobiti u roku dva sata, a to nije normalno, jer bi to prvo trebala znati hrvatska javnost. To nije tajno izvješće, ali malo toga je normalno u Hrvatskoj otkad je HDZ", poručio je.

Nije, kaže, upoznat ni s detaljima drugih izvješća koja su slana u Bruxelles, pa ni oko procesuiranja kriminala i korupcije.

"Ovo komentiram s ogradom, ali ako su zaista u izvješću za zaključenje poglavlja 23 izlistani predmeti pojedinih koruptivnih i nekoruptivnih slučajeva onda je to jadno. Tako se ne vodi država", rekao je Milanović, te građane pozvao da takvu vlast promijene na izborima.

Goran Beus Richembergh (HNS) nije iznenađen što su izvješće prvo vidjeli veleposlanici, jer je dosadašnja praksa, ističe, pokazala da vlada o tome što je Hrvatska ispunila u pojedinim poglavljima izravno komunicira s Bruxellesom, "a nas povremeno izvješćuje o napretku pregovora".

Normalnije bi bilo, smatra, da se izvješće izravno pošalje u Bruxelles jer tamo, kaže, sjede oni s kojima smo pregovarali i koji su izravno zaduženi za procjenjivanje ispunjenja mjerila.

Normalno je, dodaje Richembergh, i da se istovremeno izvješće predstavi i javnosti, posebno parlamentu.

Za Silvana Hrelju (HSU) "neprihvatljivo je i necivilizirano ponašanje premijerke" da je izvješće prvo izložila veleposlanicima, "jer se radi o nepoštivanju najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u Hrvatskoj".

"Mislim da su to neoprostive greške", dodao je Hrelja.

Ističući da, iako je koalicijski partner u vladi, nije vidio detalje iz izvješća, Josip Friščić (HSS) kaže kako mu nije normalan redoslijed da izvješće prvo vide veleposlanici, a tek onda saborski zastupnici.

Naglasio je kako je Nacionalni odbor za praćenje pregovora zamišljen kao tijelo preko kojega sve parlamentarne stranke mogu putem svojih predstavnika doći do spoznaja u trenutku zatvaranja poglavlja.

Nužno je, smatra Friščić, građanima dati precizne informacije što ih čeka ulaskom u EU, "a to nije nešto što treba ostvariti jedna politička struktura, neka politička opcija ili, što se u javnosti zna reći politička elita, to moraju prihvatiti građani koje se ne smije podcjenjivati".

Novinari su i HSS-ovca Stipu Gabrića Jamba pitali zna li što piše u vladinom izvješću, na što im je odgovorio kako misli da "to ne zna ni vračara".

U tome što premijerka prvo poziva veleposlanike vidi uobičajenu praksu da Sabor, "u kojemu je jedan kokošinjac", ne odlučuje ništa već godinama.

"U nas se odlučuje preko puta Markova trga, a Sabor nažalost samo diže ruke i raspravlja o onome što donese većina", poručio je Gabrić.

Predsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ), pak, ističe da premijerka ima pravo o izvješću obavijestiti "bilo koga", a naročito predstavnike zemalja članica EU koji će u narednom razdoblju svoje vlade izvještavati o napretku Hrvatske u procesu pristupanja EU.

"Za mene je normalno da ih obavjesti. Bit će obaviješten i Sabor i hrvatska javnost", poručio je Bebić.

Podržao je i stav Ministarstva vanjskih poslova kako nije uobičajeno da se, dok se pregovori još vode, javno objavljuju pregovaračka stajališta, "jer gubite snagu tog stajališta koje još pregovarate".

"Ako bi to bilo objavljeno, na taj način bi slabili i našu pregovaračku poziciju", ocijenio je Bebić.

"Smatram da je sve to normalno i ne treba oko toga stvarati nikakvo uzbuđenje. Tu se radi o nekoliko dana kada će biti svatko obaviješten", naglasio je.

U izvješću je, naveo je, obrazloženo što se u resoru pravosuđa postiglo u zadnja dva mjeseca, ističući da je Hrvatska u poglavlju 23 postigla "najviše što je itko živ mogao očekivati, ne samo u zakonodavnom okviru nego i organizaciji, implementaciji".

Upitan je li, kao strani veleposlanici, upoznat s detaljima iz izvješća, Bebić je odgovorio da materijal nije vidio te da ne zna njegov sadržaj.

Izvješće nije vidio ni njegov stranački kolega Boris Kunst, no, kako je rekao, prema informacijama koje je dobio tijekom posjeta Sloveniji, Hrvatska može očekivati da će do kraja lipnja završiti pregovore, te se posvetiti potpisivanju pristupnog ugovora i čekati proces njegove ratifikacije u parlamentima članica EU.

"Premijerka je nekoliko puta naglasila da se može očekivati da će do kraja lipnja završiti pregovori, no to je bilo još u onoj fazi kad je govorila s jednom dozom nesigurnosti. Sada se može s 90 posto sigurnosti kazati da će to tako biti", kazao je Kunst.

Upitan kako tumači da će građani Njemačke prije znati što piše u izvješću hrvatske vlade nego on kao saborski zastupnik, odgovorio je da to pitanje treba postaviti predsjednici vlade.

(Hina) xkt/xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙