FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 27. svibnja

Autor: dger
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak 27. svibnja.

VARŠAVA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će na 17. sastanku na vrhu predsjednika srednje Europe u Varšavi na koji su pozvani predsjednici dvadeset i jedne zemlje, a pridružit će im se i američki predsjednik Barack Obama na radnoj večeri. Josipović će govoriti na plenarnoj sjednici i održati bilateralne susrete na marginama skupa. Na skupu će se, među ostalim, raspravljati o tome na koji je način članstvo u europskim integracijama utjecalo na te zemlje, te kako i na kojim područjima ostvariti bolju međusobnu povezanost i zajedničku suradnju.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović uvodno će se obratiti na međunarodnoj konferenciji "Sigurnosne prijetnje u nastajanju: Perspektive za energetsku sigurnost u jugoistočnoj Europi" (Emerging Security Challenges: Prospects for Energy Security in South-Eastern Europe) u petak (s početkom u 9 sati, hotel Dubrovnik, Gajeva 1). Riječ je o konferenciji koja se održava u Zagrebu u organizaciji MORH-a i MVPEI-a, te u suorganizaciji NATO-ove Uprave za nove sigurnosne izazove. Osnovna namjera konferencije je razmotriti rastuće sigurnosne izazove, posebice energetske, i njihov utjecaj na sigurnost kako u globalnom smislu tako i u regionalnom kontekstu. Na konferenciji se očekuje sudjelovanje oko 70 sudionika iz država članica NATO-a i država partnera NATO-a. Također, konferenciji će nazočiti i zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO saveza za rastuće sigurnosne izazove Jamie Shea.

DEAUVILLE, Francuska - Drugi i završni dan summita G8 na kojemu čelnici osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (Sjedinjene Države, Rusija, Japan, Njemačka, Francuska, Britanija, Italija, Kanada) raspravljaju o globalnim izazovima svjetskoga gospodarstva. Očekuje se da će G8 odobriti pomoć Tunisu i Egiptu koji traže 25 milijardi, odnosno 12 milijardi dolara. Dvjema zemljama koje su narodnim pobunama svrgnule autokratske režime, ali su izgubile velike prihode od turizma, financijska injekcija nužna je za uspjeh demokratizacije i uspješne tranzicije. Direktor Svjetske banke Robert Zoellick najavio im je šest milijardi dolara pomoći uz obvezu provedbe reforma, a po modelu pomoći istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida, Europska banka za obnovu i razvoj trebala bi se usmjeriti na južne obale Sredozemlja.

Dežurni:

Noć: Duška Gerić Koren

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Damir Muštović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙