FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 17. svibnja

Autor: dger
ZAGREB, 17. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 17. svibnja.

DUBROVNIK - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u Dubrovniku će sudjelovati na drugome danu 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija. Teme su stanje procesa pregovora i odnosi EU-a i RH, Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, Regionalna politika - prekogranična suradnja i Komunikacija s građanima u kontekstu pripreme za referendum o članstvu u EU. Na kraju sastanka bit će usvojena zajednička izjava i preporuke. U hrvatskom su izaslanstvu između ostalih i Marija Pejčinović Burić, voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU i državni tajnik za europske integracije u MVPEI-ju i drugi.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastat će se s izaslanstvom Skupine prijateljstva Poljska-Hrvatska poljskog Sejma (13 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Skupinu prijateljstva poljskog parlamenta primit će i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica (14.30 sati).

DUBLIN - Britanska kraljica Elizabeta II. doputovat će u prvi posjet Irskoj nekog britanskog monarha od irskog osamostaljenja 1922., no tome povijesnome događaju i kraljici već otvoreno prijete neki republikanski disidenti, zbog kojih će na ulicama Dublina biti raspoređeni brojni policajci i vojska. Osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika bit će mobilizirano tijekom kraljičina boravka u Irskoj, a u posljednjih je nekoliko dana već uhićeno više desetaka osoba, za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu. Čak 81 posto Iraca odobrava Elizabetin posjet. Nakon trideset turbulentnih godina i oko 3500 ubijenih i mrtvih u silovitim i krvavim sukobima, potpisivanjem sporazuma u Sjevernoj Irskoj 1998. odnosi između dviju država u potpunosti su normalizirani.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama sastat će se s jordanskim kraljem Abdulahom kako bi razgovarali o nemirima diljem Bliskog istoka i napore za postizanje mira u toj regiji između Arapa i Izraela.

Dežurni:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga/xvm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙