FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojica pripadnika OS u Mirovnoj operaciji "Unified protector"

Autor: dber
ZAGREB, 25. svibnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za obranu danas je podržao prijedlog odluke Ministarstva obrane RH o sudjelovanju dvojice pripadnika Oružanih snaga RH u Mirovnoj operaciji "Unified protector" odnosno u zračnom dijelu NATO-ove operacije (u bazi kod Bologne) gdje se dnevno operativno provodi zona zabrane leta iznad Libije.

Po riječima državnog tajnika u Ministarstvu obrane Pjera Šimunovića, dvojica pripadnika naših Oružanih snaga dat će svoj doprinos kroz planiranje, vođenje i koordinaciju u Italiji pa stoga, dodao je, nema velike rizičnosti.

Članovi Odbora za obranu danas su prihvatili i prijedlog MORH-a o sudjelovanju pripadnika OS RH na dužnostima u zapovjedništvima, stožerima i drugim tijelima NATO-a u mirovnim misijama i operacijama kada je riječ o slučajevima razmještaja o čemu bi se ovlastila hrvatska vlada.

Šimunović je objasnio da je u zapovjednoj strukturi NATO-a zbog štednje uočen trend smanjenja broja časnika i dočasnika pa postojeći moraju biti razmjestivi. Pritom, dodaje, moraju imati nacionalnu dozvolu da će zadaće obavljati i na poziciji gdje njihovo zapovjedništvo bude razmješteno.

Odbor za obranu također je podržao nastavak sudjelovanja Oružanih snaga RH u Mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR) s 20 pripadnika i dva helikoptera s tim da bi se, kako je najavio Šimunović, razmotrila i mogućnost povećanja broja pripadnika OS RH na Kosovu na 25.

"Naše su snage na Kosovu pokazale značajne uspjehe pogotovo u helikopterskom prijevozu pa nam se nude i časnička mjesta poput pomoćnika načelnika za logistiku", dodao je.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙