FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za obranu prihvatio izvješće ministra Božinovića

Autor: tkol
ZAGREB, 19. svibnja 2011. (Hina) - Saborski odbor za obranu prihvatio je danas godišnje izvješće ministra obrane Davora Božinovića o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u oružanim snagama za 2010., izvješće o ukupnu stanju u oružanim snagama te o stanju u međunarodnim mirovnim misijama od srpnja do prosinca 2010.

Funkcioniranje obrambenog sustava zbog smanjena proračuna usporeno je, ustvrdio je Božinović i dodao, pak, kako je ukupno stanje oružanih snaga takvo da one mogu odgovoriti postavljenim zadaćama u zemlji i inozemstvu.

Ocijenio je i kako se Hrvatska „nalazi u okružju u kojem se još teži punoj stabilizaciji“.

Prošle godine obrambeni je sustav nastojao dosegnuti i održati razinu spremnosti za provedbu misija i zadaća.

Izgradnji stabilnosti i sigurnosti Hrvatska pridonosi sudjelovanjem u 11 UN-ovih, NATO-ovih i EU-ovih operacija s prosječno 430 pripadnika u rotaciji, kazao je Božinović, dodavši kako se visoka profesionalnost, spremnost i uvježbanost dokazuju svakodnevnim izvršenjem najsloženijih zadaća u svijetu.

Kao članica NATO-a sudjelovali smo, kako je podsjetio, u izradi novoga strateškog koncepta koji odražava i hrvatska gledišta, osobito kad je riječ o jačanju načela zajedničke obrane.

Hrvatska vojska, kako je kazao Božinović, u potpunosti ima opremu koja je proizvod naših ljudi i pameti.

Važni projekti za privlačenje mladih kvalitetnih kadrova su „Kadet“ i „Dragovoljno služenje vojnog roka“ koji su se uspješno provodili i 2010.

Prošle je godine proveden proces strateškog pregleda obrane koji bi trebao uskladiti budući razvoj s potrebama i mogućnostima Hrvatske te dati smjernice za izradu novoga dugoročnog plana razvoja oružanih snaga.

Umirovljeni general Petar Stipetić ustvrdio je kako vojska stari te da je prosječna dob vojnika 38 godina.

Umirovljeni general Antun Tus i Branko Vukelić upozorili su na nedostatak novca za provedbu plana razvoja oružanih snaga.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙