FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa: svaki investitor dužan je poštovati zakon

Autor: dduk
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) reagirala je danas na napade MOL-a ističući u svom priopćenju da provodi zakone kojih su se dužni držati svi investitori, pa tako i MOL.

"Hanfa je institucija čiji je posao nadzor i regulacija tržišta kapitala prema važećim hrvatskim zakonima. Nedopustivo je i neprihvatljivo da strateški partner (ili kako se sada naziva, "inozemni investitor"), koji je sudionik tržišta kapitala, sustavno napada i pokušava u javnosti diskreditirati legalne i legitimne institucije Republike Hrvatske, istovremeno ignorirajući važeće zakone Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju Hanfe.

Dodaje se kako poštivanje zakona i pravnih institucija zemlje u kojoj se posluje nije samo osnovni princip poslovanja svugdje u svijetu, nego i pitanje elementarne pristojnosti.

U priopćenju Hanfe također se ističe da je zakone koje je donio Hrvatski sabor dužan poštovati svaki sudionik tržišta kapitala neovisno otkud dolazi i neovisno o njegovoj financijskoj moći i utjecaju.

"Svaki investitor dobrodošao je u Hrvatsku dokle god se pridržava zakona kao i svi drugi sudionici na tržištu kapitala", naglašavaju u Hanfi.

Dodaje se da procesi koje je Hanfa, kao neovisna institucija u Hrvatskoj, pokrenula sukladno važećim zakonskim propisima "neće biti zaustavljeni zbog medijskih pritisaka, vrijeđanja, omalovažavanja institucija zemlje u kojoj se posluje i kontinuiranih pokušaja diskreditacije institucije i njezinih ljudi".

"Zakoni Republike Hrvatske vrijede jednako za sve sudionike tržišta i Hanfa će osigurati njihovu provedbu putem legalnih institucija ne obazirući se na manipuliranje javnim mnijenjem od strane MOL-a s ciljem utjecaja na ishod procesa u tijeku", zaključuje se u priopćenju.

Hanfa je 28. travnja privremeno obustavila trgovanje dionciama Ine i dva puta produljila tu obustavu, najdulje do kraja 20. svibnja, i od MOL-a zatražila dokumentaciju o načinu stjecanja dionica Ine.

Ovaj je tjedan Hanfa svojim rješenjem utvrdila da je MOL manipulirao tržištem jer je nakon javne ponude kupovao dionice i zaključivao opcijske ugovore za dionice Ine po znatno višim cijenama od cijena u privatnoj ponudi u kojoj je ponudio 2.800 kuna dionici, čime je, po mišljenju Hanfe, oštetio i doveo u zabludu investicijsku javnost te prikrio stvarni cilj svoje ponude.

Mediji su neslužbeno najavili i da će Hanfa podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba u MOL-u zbog manipaulacija na tržištu kapitala.

MOL je pak reagirao priopćenjem u kojem je istaknuo da je kupovao zakonito i da nije prekršio zakon, a Hanfu je prozvao za pritiske, pristranost i nekorektan odnos. Tim je priopćenjem MOL "odlučno odbacio sve navode i optužbe u vezi manipulacija tržištem" te najavio da će upotrijebiti pravni lijek protiv Hanfinih odluka i postupaka.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙