FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HANFA utvrdila da je MOL manipulirao tržištem

Autor: scvi
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Uprava Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela je rješenje kojim je utvrdila da je mađarska naftna kompanija MOL manipulirala tržištem, protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala.

Kako se navodi u rješenju HANFA-e, Agencija je utvrdila da je MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz spomenutog članka Zakona o tržištu kapitala i to na način da je Općom ponudom za kupnju dionica Ine, objavljenom 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica ine, znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće.

Agencija je ocijenila da je Općom ponudom MOL proklamirao i javno više puta objavio da je cilj stjecanja dionica Ine da se radnicima i bivšim radnicima, te privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi, pruži još jedna mogućnost, po cijeni značajno iznad tržišne, prodati dionice MOL-u, što predstavlja informaciju koja je dala lažne i obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicom Ine.

Kao najveći dioničar Ine i informirani ulagatelj, navedeno je MOL znao, navodi se dalje u rješenju HANFA-e, budući da iz načina stjecanja i cijena po kojima je naknadno stjecao dionice Ine nakon završetka postupka ponude, proizlazi kako je njegov osnovni cilj stjecanja dionica Ine, pa tako i Opće ponude, od početka bio prelazak praga od 50 posto udjela u INI. Međutim, to kao cilj stjecanja MOL nije javno objavio prilikom objavljivanja Opće ponude.

Stoga Agencija ocjenjuje da je MOL na taj način, objavom Opće ponude od 15. prosinca 2010. godine, iznio netočne informacije koje su dale lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicama Ine na uređenom tržištu, a za koje je kao informirani ulagatelj, najveći dioničar i ponuditelj u privatnoj ponudi dioničarima Ine znao da su netočne.

Stoga je Agencija naložila Zagrebačkoj burzi da bez odgode objavi ovo rješenje na svojim internetskim stranicama. Ujedno, to je rješenje, koje je sadržano na 9 stranica, HANFA je objavila i na svojim internetskim stranicama, a objavit će i u Narodnim novinama.

A budući je Agencija danas zaprimila od odvjetničkog društva Žurić i partneri obavijest da mu je MOL otkazao punomoć za zastupanje, te da Agencija do donošenja ovog rješenja nije zaprimila punomoć za zastupanje MOL-a po nekom drugom punomoćniku, dostava rješenja MOL-u izvršit će se objavom tog rješenja na internetskoj stranici HANFA-e, pri čemu se dostava smatra objavljenom istekom 8. dana od dana javne objave.

Agencija i nadalje provodi nadzor u vezi s trgovanjem dionica INE, navodi se, između ostaloga, u rješenju.

(Hina) xpp/xsbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙