FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL kupio dionice Ine od privatnih investitora

Autor: dsta
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - MOL je izvan trajanja svoje ponude kupio od privatnih investitora dionice Ine, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima, a vezano uz svoje vlasništvo u Ini, MOL još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi, priopćeno je danas iz mađarske kompanije.

"Izvan trajanja ponude nema nikakavog dogovora, službenog ili neslužbenog, propisa ili zakona koji bi ograničio MOL-u kupnju dodatnih dionica Ine. Naime, bilo je privatnih investitora koji su ponudili svoje dionice MOL-u što smo prihvatili i kupili, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima. Bilo koja MOL-ova kupnja Ininih dionica se isključivo temelji na predanosti Ini i Hrvatskoj, te nema nikakve veze s promjenom prava i obaveza strateških partnera vezano za Inu", ističu iz MOL-a.

Napominjući kako je "u hrvatskim medijima u posljednje vrijeme bilo mnogo netočnih interpretacija i članaka o kupovanju Ininih dionica gdje se MOL suočio s nizom nepravednih napada, a koji su prouzročili štetu ugledu kompanije", MOL Grupa u priopćenju razjašnjava svoje stajalište.

Pritom ističu kako MOL oduvijek vjeruje u potencijal Ine te u snažnom savezu s Republikom Hrvatskom želi pretvoriti Inu u regionalnog prvaka.

MOL navodi i da je od 2003. izravno uložio preko 20 milijardi kuna u Inu i, preko Ine, u Hrvatsku.

"Tijekom globalne gospodarske krize, kada je Inino svakodnevno poslovanje bilo ozbiljno ugroženo i kada je dosegla svoje granice, zahvaljujući zajedničkim naporima strateških partera, INA je mogla opstati. U najkritičnijim vremenima MOL je pružio izravnu financijsku podršku za isplatu plaća i nastavak ulaganja tvrtke. Nakon mnogo gubitaških godina, INA je u 2010. godini konačno postala profitabilna kompanija", navodi MOL.

Podsjeća i da je do sada imao dvije ponude za kupnju dionica Ine od malih i privatnih dioničara te da je značajna većina malih dioničara je iskoristila te prilike.

Ponude su završene u skladu s važećim zakonima, a "MOL je isto tako slijedio naputke HANFA-e da tijekom zadnje ponude ne kupuje dionice na tržištu, iako je (MOL) osporio takve smjernice od samog početka".

"U isto vrijeme MOL je pozvao HANFA-u da obrati pažnju na spekulativne kupnje na tržištu. MOL vjeruje da nije u interesu Ine da špekulativni ulagači grade pozicije s mogućim ciljem da dovedu u pitanje jedinstvo strateških partnera Ine", ističu iz MOL-a.

"Vezano uz svoje vlasništvo u Ini, MOL još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi", ističu iz MOL-a.

Navode i da su mnogo puta naglasili da Dioničarski ugovor između hrvatske Vlade i MOL-a osigurava prava najvećih dioničara Ine, neovisno o razini njihovog vlasničkog udjela.

"MOL će i dalje štititi svoje partnerstvo s Vladom Republike Hrvatske. Ta suradnja je od ključne važnosti za izgradnju Ine u snažnu, konkurentnu i uspješnu perjanicu Hrvatske, regionalnog prvaka na kojeg svi mogu biti ponosni", zaključuje se u priopćenju.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) danas je naložila Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do kraja trgovinskog dana 6. svibnja.

HANFA pritom navodi da je, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima, utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora 31. ožujka ove godine, zatražila od MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine.

MOL je takav zahtjev primio 4. travnja, međutim do sada se na njega nije očitovao, navode iz HANFE i napominju da su s obzirom na to ocijenili da je privremena obustava trgovanja dionicama Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙