FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa: MOL je manipulirao tržištem

Autor: nbrc
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) utvrdila je da je mađarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala, i to na način da je svojom općom ponudom za kupnju dionica Ine iz prosinca prošle godine i kasnije putem medija širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionice Ine, znajući da su one lažne i obmanjujuće.

MOL je svojom općom ponudom od 15. prosinca prošle godine proklamirao i javno više puta objavio da je cilj stjecanja dionica Ine da se radnicima i bivšim radnicima, te privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi, pruži još jedna mogućnost, po cijeni značajno iznad tržišne, prodati dionice MOL-u, a iz načina stjecanja i cijena po kojima je, nakon završetka ponude, stjecao Inine dionice proizlazi kako je njegov osnovni cilj stjecanja dionica Ine, pa tako i opće ponude, od početka bio prelazak praga od 50 posto udjela u Ini, što međutim kao cilj nije javno objavio prilikom objavljivanja opće ponude, navodi Hanfa u obrazloženju rješenja koje je donijeto na današnjoj izvanrednoj sjednici Uprave Hanfe.

Hanfa je rješenje objavila na svojim i internet stranicama Zagrebačke burze, ocjenjujući da je takva objava u javnom interesu s obzirom na prirodu utvrđene nezakonitosti.

U opširnom se obrazloženju podsjeća na MOL-ovu opću ponudu te prepisku Hanfe i MOL-a, te uz ostalo navodi da MOL nije dostavio podatke o trećim osobama od kojih je stjecao dionice Ine i preslike ugovora kojima je stjecao dionice.

Agencija navodi i kako je uvidom u internet stranicu MOL-a utvrđeno da je MOL u jučerašnjem priopćenju za javnost naveo da je "1,6 posto Ininih dionica predmet opcijskog sporazuma zaključenog od strane Mola", a da MOL u svojim podnescima "nije naveo da bi imao opciju na 1,6 posto dionica Ine, niti je u tom smislu dostavio ikakvu dokumentaciju".

Hanfa pritom navodi da je utvrđeno da se na tri skrbnička računa inozemne banke nalazi evidentirano ukupno 161.578 dionica Ine na imena tri ovlaštenika po računu, a koje dionice su na Zagrebačkoj burzi stjecane od 21. prosinca 2010. do 25. ožujka 2011 te da je indikativno da MOL ima opciju na 1,6 posto dionica Ine, a to je upravo navedeni broj dionica na skrbničkom računu.

Ističe i da je uvidom u podnesak od prije dva dana i odluke upravnog odbora MOL-a o stjecanju dionica Ine od 2. prosinca 2011. i 18. siječnja 2011. utvrđeno da je MOL neposredno nakon isteka opće ponude, ponovno odlučilo kupovati dionice Ine, no više ne ističući kao cilj kupnje "dobru izlaznu priliku malim dioničarima Ine, posebno radnicima Ine", već kupnju dok takve transakcije ispunjavaju MOL-ove ulagačke kriterije i "sprječavanje špekulativnih ulagača u izgradnji položaja s mogućim ciljem narušavanja jedinstva dioničarskih partnera u Ini".

Napominje i da u odluci od 18. siječnja nema podataka o količini dionica koje namjerava steći, niti o cijeni koju je spreman platiti, te da ta odluka nije bila javno objavljena i kao takva nije bila dostupna investicijskoj javnosti.

Hanfa navodi i kada je i po kojim cijenama MOL stjecao dionice - 31. siječnja 600 dionica Ine po cijeni od 3.653,47 kuna po dionici, potom 23. veljače 18.267 dionica po 3.650,00 kuna, 16. ožujka 1.392 dionica po cijeni od 3.911,96 kuna, a 17. ožujka 750 dionica po cijeni od 4.016,02 kuna, te da su te dionice pohranjene na skrbničkim računima četiri banke sa sjedištem u Hrvatskoj.

S obzirom na kontinuirana stjecanja dionica od strane MOL-a od isteka opće ponude do danas u kojima je MOL stekao ukupno 21.009 dionica Ine, dvostruko više nego ponudom, činjenicu držanja određene količine dionica Ine na skrbničkim računima različitima od osnovnog skrbničkog računa, da je MOL tijekom postupka Agencije davao oprečne podatke o načinu stjecanja dionica Ine nakon isteka opće ponude, Hanfa je utvrdila da stvarni cilj stjecanja dionica Ine od strane MOL-a nije onaj koji je naveden u općoj ponudi, te više puta naveden u javnim istupima MOL-a.

"Naime, iz podneska od 16. svibnja 2011. u svezi s odlukom upravnog odbora MOL-a o stjecanju dionica Ine od 18. siječnja 2011. te stjecanja dionica Ine od strane MOL-a nakon završetka opće ponude (u kojoj je stekao 10.082 dionica INA-e što čini svega 0,08 posto udjela u Ini) i to po cijenama značajno višima od one u ponudi (između 3.650 i 4.016,02 kuna po dionici) razvidno je da stvarna namjera MOL-a prilikom davanja opće ponude u prosincu 2010. nije bila ona proklamirana socijalno zaštitna da ponudi naknadnu mogućnost fizičkim osobama koje su propustile ponudu za preuzimanje iz 2008. da otpuste svoje dionice Ine društvu MOL po većoj cijeni od one tržišne, već da je isključivi cilj MOL-a bio steći udio u Ini veći od 50 posto što kao cilj stjecanja nije javno objavljeno prilikom objavljivanja opće ponude", navodi se u obrazloženju.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙