FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

„Zadarska deklaracija" globalnih parlamentaraca za HABITAT

Autor: barn
ZADAR, 20. svibnja 2011. (Hina) - Prihvaćanjem zaključaka „Zadarske deklaracije" u Zadru je danas završio 7. svjetski forum globalnih parlamentaraca HABITAT, međunarodne organizacije parlamentaraca, koja se bavi održivim razvojem ljudskih naselja.

Kako se navodi, do sredine 21. stoljeća više od dvije trećine svjetskog pučanstva živjet će u gradovima; 75 posto potrošnje energije i oko 70 posto svjetske emisije ugljičnog dioksida pripisuje se gradovima; urbana područja glavni su izvori klimatskih promjena, a posebno su osjetljivi obalni gradovi. Zato svi svjetski megapolisi, pa i manja urbana područja, moraju znatno pridonijeti zaštiti klime, stoji u zaključcima.

„Zadarska deklaracija", odnosno Agenda HABITAT-a, uz ostalo obvezuje na javnu raspravu s predstavnicima vlada, ali i poslovnoga svijeta o poboljšanju održivosti gradova. Prevencija morskoga onečišćenja preporuča se redovitim nadzorom kakvoće vode koja utječe u more ili balastnih voda koju prevoze brodovi. Uzroci podizanja razina mora različiti su, a posljedice sve očitije.

Inače, saborski zastupnik Jerko Rošin je uoči foruma izabran za predsjednika Europske udruge parlamentaraca za Habitat, a trenutačno obnaša i dužnost potpredsjednika Svjetske sekcije globalnih parlamentaraca.

"Podizanjem mora za pola metra, primjerice, nestat će više od pola današnje Aleksandrije. Nije to samo priča o Aleksandriji - u nas će se to dogoditi u Starom Gradu na Hvaru, Milni na Braču", istaknuo je zastupnik Jerko Rošin.

Na današnjoj konferenciji za novinare Rošin je podsjetio i na ozonske rupe i posljedice koje izazivaju. "Klimatske promjene i povećanje ljetnih temperatura postali su naša svakodnevica. Na Filipinima se događaju pojave koje se ne mogu znanstveno objasniti. Ondje gdje su bile poplave, danas su suše i obrnuto", kazao je, među ostalim, Rošin.

"Parlamentarci, predstavnici naroda, donose zakone, ali nadziru i proračune svojih zemalja pa mogu kontrolirati i postizanje ciljeva agende. Jačanje suradnje Globalnih parlamentaraca za Habitat učinkovit je način u razvoju, primjeni i promicanju održivih načela te sprječavanju klimatskih promjena", zaključio je predsjednik Globalnih parlamentaraca o Habitatu Peter Getz.

Na 7. svjetskom forumu globalnih parlamentaraca HABITAT, koji se u protekla dva dana održavao u Zadru, sudjelovalo je 120 parlamentaraca iz 31 zemlje, a glavna tema bila je "Dobri zakoni za bolji Habitat".

Suorganizatori skupa bili su grad Zadar, Hrvatski sabor i vlada.

(Hina) xbarn ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙