FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska vlada s današnje je sjednice Saboru uputila prijedloga zakona o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja kojim uz ostalo predviđa u javni dug preuzeti obveze koje mogu nastati temeljem državnih jamstava izdanih brodogradnji, a potencijalni se iznos koji bi tako mogao biti prenijet u javni dug procjenjuje na 11,3 milijarde kuna. Vlada čini sve za opstanak hrvatskih brodogradilišta, a najave "revolucionarnih mjera" koje se mogu čuti u javnosti, škveranima ne bi osigurale radna mjesta, poručila je premijerka Jadranka Kosor. Neprihvatljivo je da danas, u zadnjim metrima za završetak pregovora i zatvaranje poglavlja 8. (Tržišno natjecanje), ima onih "koji potpuno neprihvatljivo dezinformiraju javnost govoreći da će poduzeti ovo ili ono, najavljujući doslovce revolucionarne mjere", kazala je. "To ne dolazi u obzir i to treba reći otvoreno, pogotovo ljudima koji rade u škevrovima. To ništa ne bi promijenilo, ne bi osiguralo ni radna mjesta, ni bolje sutra za ljude koji su tamo zaposleni", istaknula je premijerka poručujući da Vlada predloženim zakonom pokazuje da se čini sve što je moguće kako bi brodogradilišta opstala i mogla raditi. Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu, a Kosor je naglasila kako je u 2010. završena s deficitom proračuna koji je bio za 0,3 postotna boda, odnosno za oko milijardu kunu manji od plana.

ZAGREB - Saborski klubovi vladajuće koalicije i oporbe iznijeli su danas oprečne stavove o konačnom prijedlogu novoga zakona o socijalnoj skrbi - dok vladajući ističu da će zakon poboljšati sve aspekte pružanja socijalnih usluga, oporbeni smatraju da će predložena rješenja unijeti dodatni nered u ionako nesređen sustav socijalne skrbi. Govoreći o razlikama između prvog i drugog čitanja zakona, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem naveo je kako je njime predloženo da se rješenje o pravu na pomoć za stanovanje donosi na razini lokalne jedinice, a ne, kako je ranije planirano, na razini županije. Propisani su, tvrdi Golem, još povoljniji uvjeti za status roditelja njegovatelja - kada dijete ne živi s roditeljima ili ih nema ili mu zbog psihofizičkog stanja roditelj ne može pružiti potrebnu mjeru, jednom od članova obitelji može se priznati status roditelja.

RIJEKA - Saborska zastupnica HDZ-a Vesna Buterin izjavila je danas u Rijeci kako SDP samo iznosi političke parole i proziva druge, u čemu, kako je rekla, prednjači Željko Jovanović dok se predsjednika te stranke Zorana Milanovića ni ne čuje. "Znači li to da Jovanović potiho preuzima SDP?", upitala se na konferenciji za novinare saborska zastupnica i članica Gradskog vijeća Rijeke Vesna Buterin. 'Poručila' je Jovanoviću da se "stranka ne vodi politiziranjem i prozivanjima nego konkretnim razvojnim projektima" te "istinskom, a ne deklarativnom borbom protiv korupcije, predanim radom i investiranjem, kao što to čini premijeka Jadranka Kosor". Jučerašnje otvaranje objekta studentske prehrane u Sveučilišnom kampusu u Rijeci znači novi razvoj i "još jedno u nizu ulaganja Vlade u ovaj kraj", rekla je Buterin. Ocijenila je kako SDP-u smeta što je, kako je navela, premijerka Kosor u svom dosadašnjem mandatu učinila više za Hrvatsku, Rijeku i Primorsko-goransku županiju nego neki drugi u cijelom četverogodišnjem mandatu. Zastupnica HDZ-a Buterin istaknula je i da se ulaganje Vlade u riječki Sveučilišni kampus nastavlja unatoč kriznom razdoblju. HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Rijeke Hrvoje Burić pozvao je riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela da preda Sveučilištu vlasništvo nad zemljištem na kojem je kampus. To zemljište Gradu Rijeci darovala je Vlada RH, jer je do tada bilo u vlasništvu Ministarstva obrane, a Grad je Sveučilištu samo dao pravo građenja, rekao je Burić.

SLAVONSKI BROD - Oko 13 sati u Slavonskom Brodu u Strossmayerovoj ulici dogodila se oružana pljačka u kojoj je, po prvim neslužbenim informacijama, iz vatrenog oružja ranjen jedan od dvojice pljačkaša. Po prvim neslužbenim podatcima ranjeni pljačkaš zadobio je ustrijelnu ranu i na operaciji je u Općoj bonici u Slavonskom Brodu. U pljački je lakše ozlijeđen policajac koji je zadobio udarac dok je sprječavao pljačkaše da pobjegnu. Stanari okolnih stanova i korisnici lokala tijekom pljačke čuli su rafalnu pucnjavu te kažu da je policija za pet minuta bila na mjestu pljačke. Neslužbeno, drugi je pljačkaš u bijegu i policija za njim traga. Samo dvadeset minuta prije pljačke u Strossmayerovoj ulici zaprimljena je dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Brodsko-posavske županije koja je udaljena oko kilometar od poslovnice banke. Policija je sa psom pretražila zgradu i utvrđeno je da je dojava lažna.

ZAGREB - U Zadru će se od 18. do 20. svibnja održati 7. svjetski forum Globalnih parlamentaraca HABITAT, međunarodne organizacije parlamentaraca koja je posvećena održivom razvoju ljudskih naselja, najavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Bebić je na konferenciji za novinare u Saboru, koji će biti pokrovitelj foruma, izvijestio kako je UN-HABITAT program UN-a za promociju politike održivog urbanog razvoja i izgradnju primjerenih ljudskih naselja. Naglasio je kako Hrvatska i Zadar imaju veliku čast ugostiti svjetske parlamentarce i stručnjake koji će se okupiti oko tema održivog urbanog razvoja, klimatskih promjena, zaštite okoliša, stanovanja te komunalne samouprave. Bebić je istaknuo kako Hrvatska želi sudjelovati u tim programima i uvažavati svjetska dostignuća u održivom razvoju i korištenju obnovljivih izvora energije te zaštiti okoliša. Republika Hrvatska je sedma država koja je dobila organizaciju svjetskog foruma, te je jedna od 171 zemlje u svijetu koje sudjeluju u UN-ovom programu.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je danas ocjenu predsjednika Ive Josipovića da je došao trenutak za ozbiljnu novu mirovinsku reformu, s naglaskom na izdvajanje iz prvog mirovinskog stupa svih mirovina koje su uređene po posebnim propisima. Takav je pristup, ističe u priopćenju predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić, na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe prihvatila i Vlada, pa se očekuju da neće biti dvojbe oko potrebe da se transparentno razdvoje mirovine stečene radom i one stečene prema, katkad, privilegiranim propisima, kao što je slučaj s mirovinama saborskih zastupnika. SUH izražava uvjerenje da će nakon toga biti "lako uočiti neosporna činjenica da u mirovinama stečenima radom nema više prostora za daljnja rezanja, jer je oko 73 posto 'običnih' umirovljenika već kliznulo u zonu rizika od siromaštva.

POREČ - U Poreču je danas otvorena dvodnevna 2. međunarodna konferencija liberala „Regionalizam i regionalna suradnja“, cilj koje je povezivanje EU-ovih integracijskih procesa sa zemljama jugoistočne Europe. Govoreći na otvorenju, istarski župan i predsjednik IDS-a, organizatora konferencije, Ivan Jakovčić istaknuo je da Hrvatsku treba hitno decentralizirati. „Hrvatsku treba što prije decentralizirati i regionalizirati. Ustav za to nudi dobra rješenja, ali nažalost nitko do danas, ni Račanova, ni sve druge vlade nisu imale hrabrosti to učiniti“, kazao je Jakovčić. Po njegovim riječima IDS se već 20 godina zauzima za regionalnu autonomiju Istre, „ali i drugih hrvatskih područja i državni regionalni ustroj, ponajprije zato što je sadašnja raspodjela novca nedjelotvorna i nerealna“.

ZAGREB - Saborski Odbor za medije danas je prihvatio novi, ispravljeni prijedlog teksta Statuta HRT-a, sukladno stavu vlade da je novi tekst usklađen sa Zakonom o HRT-u. Iako je Odbor za medije sredinom travnja jednoglasno prihvatio prijedlog Statuta HRT-a te ga uputio Saboru na prihvaćanje, vlada je iznijela dvadesetak primjedbi na taj tekst, zamjerajući mu da u dijelu odredbi nije u skladu sa Zakonom o HRT-u. Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks Kalogjera je na današnjoj sjednici Odbora kazala da su Programsko vijeće i Nadzorni odbor prije nekoliko dana na hitnoj sjednici usuglasili prijedlog Statuta s primjedbama vlade.

ZAGREB - Susret glavnih urednika hrvatskih medija s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Marinom Srakićem, potpredsjednikom HBK zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječkim nadbiskupom msgr. Ivanom Devčićem održan je danas u Tajništvu HBK u Zagrebu. Susret je priređen u prigodi 45. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koji se ove godine obilježava u nedjelju, 5. lipnja, odnosno na dan kad će papa Benedikt XVI. boraviti u Hrvatskoj. Predsjednik HBK msgr. Srakić istaknuo je, obraćajući se urednicima, kako su komunikacijska sredstva prostor za širenje dijaloga. U našim međusobnim odnosima u tom dijalogu bilo je uspona i padova, rekao je, dodavši kako Crkva ne želi odustati od susreta, komunikacije i dijaloga. Pohvalio je napor medija da služe općem dobru, istražuju istinu i poštuju dostojanstvo svake osobe.

OSIJEK - Tri osobe jučer su privedene u Istražni centar osječkog Županijskog suda zbog osnovane sumnje da su počinjenjem kaznenih djela gospodarskog kriminala oštetili državni proračun te više desetaka pravnih i fizičkih osoba za oko 3,5 milijuna kuna, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava (PU). Kriminalističkom istragom utvrđena je osnovana sumnja da je sedam fizičkih i jedna pravna osoba počinilo kaznena djela prijevare, zlouporabe stečaja, pogodovanja vjerovnicima te prijevare u gospodarskom poslovanju. Tim kaznenim djelima oštećeno je više desetaka pravnih i nekoliko fizičkih osoba te državni proračun za oko 3,5 milijuna kuna. Neslužbeno se doznaje da je jedan od osumnjičenika, koji osim hrvatskog ima i srbijansko državljanstvo, u Hrvatskoj osnovao tvrtku preko koje je naručivao različitu robu, koja nikada nije plaćena. Također se doznaje da bi se kriminalistička istraga mogla proširiti na nekoliko županija. Tri osumnjičenika jučer su uz kaznenu prijavu privedena u Istražni centar osječkog Županijskog suda.

ZAGREB - Gašenje požara na brdu Križ kod Zadra, kojim je zahvaćeno šest hektara borove šume je u tijeku, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zadarski Vatrogasni operativni centar (VOC) zaprimio je obavijest o požaru u 12,28 sati, a.gase ga vatrogasci DVD Sukošan i JVP Zadar uz pomoć kanadera. U tijeku je i gašenje požara u zaleđu Vodica, na predjelu Mrdakovica, za kojeg je Županijski vatrogasni operativni centar Šibenik zaprimio dojavu jutros u 9,20 sati. Vatrom je zahvaćeno 4 ha trave i niskog raslinja.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙