FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o medijaciji u radu s djecom i mladima

Autor: mbur
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - Konferencija "Možemo to riješiti! Sukob i suradnja - medijacija u radu s djecom i mladim", kojoj je cilj upoznati javnost s medijacijom kao metodom rješavanja sukoba i prevencijom nasilja među djecom i mladima, održana je danas u Zagrebu.

Konferenciju je uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa organizirao Forum za slobodu odgoja, koji je predstavio desetogodišnje iskustvo u izobrazbi stručnjaka iz medijacije.

Predsjednica Foruma za slobodu odgoja Vesna Puhovski istaknula je potrebu nastavnika, od vrtića do fakulteta, da se medijacija još više razvije i primjenjuje. Podsjetila je da su 2008. ustanovljeni medijacijski centri u Zagrebu, Velikoj Gorici i Rijeci te da su rezultati nekih svjetskih istraživanja pokazali da medijacija u školama učinkovito rješava probleme nasilja među mladima.

Lidija Petrović iz Ureda pravobraniteljice za djecu RH podržala je uvođenje medijacije u sustav odgoja i obrazovanja kao i u sustav socijalne skrbi. Uz ostalo bitnim drži pitanje zaštite djece u obiteljskim odnosima, ocjenivši kako bi medijacija u slučajevima rastave braka, kada se djeca znaju koristiti kao "oružje u sukobljenim stranama", bila od velike pomoći.

Iva Zanzerović Šloser iz Centra za mirovne studije iznijela je rezultate istraživanja "Učiti za mir" iz 2010. prema kojima je, po ispitivanju učenika u školama, češće verbalno od fizičkog nasilja. Od 370 učenika osmih razreda iz deset zagrebačkih osnovnih škola, više od 50 posto je u zadnjih mjesec dana udarilo ili namjerno gurnulo učenika. Oko 3,7 posto učenika nije sudjelovalo niti u jednom obliku agresivnog ponašanja, niti kao činitelj, ni kao primatelj.

Ispitivanje među 30-tak nastavnika pokazalo je kako su blaži oblici sukoba među učenicima sastavni dio života u školi, ali da je nasilno ponašanje u samim prostorima škole rijetko. Oni sami ne osjećaju se dovoljno kompetentnima rješavati sukobe te reagiraju intuitivno, kazala je Iva Zanzerović Šloser.

Voditeljica Medijacijskog centra Velika Gorica Marina Brkić predstavila je rad centara istaknuvši kako je njihov cilj pružiti nastavnicima vještine i znanja iz komunikacije i rješavanja sukoba te unaprijediti komunikacijske vještine učenika. Zadovoljna je dosadašnjim rezultatima rada centara, napominjući kako je osnovni trening medijacije završilo preko 800 stručnih suradnika i nastavnika, a da je naprednim programom medijacije educirano preko 100 stručnih suradnika i nastavnika osnovnih i srednjih škola. Organizirana je mreža potvrđenih medijatora i medijatorica, a pojedine škole implementiraju medijaciju u školski kurikulum.

U nastavku konferencije izložit će se radovi i projekti djece i mladih te njihova promišljanja na teme nenasilja, kao i njihova iskustva s rješavanjem sukoba. Nastavnici će predstaviti iskustva iz svojih odgojno-obrazovnih ustanova u primjeni medijacije kao metode rada s djecom i mladima.

(Hina) xmb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙