FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan razmišlja o podizanju stope PDV-a na 10 posto - mediji

Autor: vmom
TOKIO, 20. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Japan razmišlja o povećanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) do 2015. na 10 posto, sa sadašnjih pet posto, kako bi tako polučenim prihodima financirao rastuće troškove socijalnog osiguranja, piše u petak japanski list Yomiuri.

Ministar gospodarstva Kaoru Yosano kazao je, međutim, da o takvom prijedlogu zasad nije bilo govora.

"Nisam vodio takve razgovore. Moguće je da su glasine o takvim namjerama procurile od onih koji zagovaraju tu zamisao", kazao je Yosano, ujedno zadužen za poreznu i reformu socijalnog osiguranja.

Premijer Naoto Kan, koji ne uživa veliku popularnost, u glavne je prioritete svoga programa uvrstio reforme socijalnog osiguranja i poreznog sustava i vlada želi uključiti prijedlog povećanja poreza u navedene reforme čiji nacrt namjerava izraditi do lipnja, piše list Yomiuri, ne navodeći izvore.

Iako je stopa PDV-a u Japanu, čiji javni dug je dvostruko veći od 5.000 milijardi dolara vrijednog gospodarstva, među najnižima u skupini značajnih svjetskih gospodarstava, tamošnje su vlade odgađale njezino podizanje, strahujući od negodovanja ulagača.

Dodatni prihodi koje bi polučili povećanjem stope PDV-a za pet postotnih bodova, vjerojatno u godišnjem iznosu od oko 12.500 milijardi jena (153 milijardi dolara), isključivo bi se koristili za financiranje troškova socijalnog osiguranja, poput onih za zdravstveno liječenje i njegu starijih osoba, piše Yomiuri.

Japan koji muku muči s oporavkom od najskuplje svjetske prirodne katastrofe također razmišlja i o podizanju drugih poreza, uključujući PDV, na određeno razdoblje kako bi se financirala obnova zemlje, premda o tome tek treba postići konsenzus.

Ispitivanja javnog mijenja pokazuju da bi Japanci bili spremni prihvatiti veće poreze, a neki su analitičari pozvali vladu da iskoristi takvo ozračje i provede reforme poreznog i sustava socijalnog osiguranja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙