FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reforme ključne za smanjenje grčkog deficita - MMF

Autor: mpuk
ATENA, 18. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Grčki plan smanjenja proračunskog manjka neće uspjeti ako vlada ne ubrza fiskalne i strukturalne reforme, upozorio je u srijedu šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u toj prezaduženoj zemlji.

Grčka nastoji ostvariti zadane ciljeve u sklopu paketa pomoći Europske unije i MMF-a ukupne vrijednosti 110 milijardi eura, koji je zemlju prošle godine spasio od bankrota. Ta nastojanja ometa duboka recesija, slabi prihodi od poreza i napetost unutar vladajuće stranke.

Atena je 2010. smanjila proračunski manjak na 10,5 posto BDP-a, što je dva postotna boda više no što je ciljano, a u ovoj godini mora ga smanjiti na 7,6 posto kako bi ostvarila ciljeve iz paketa pomoći.

Šef MMF-ove misije Poul Thomsen rekao je da bez daljnjih reformi Atena neće uspjeti srezati deficit znatno ispod 10 posto.

"Program neće polučiti ciljane rezultate ako se u narednim mjesecima odlučno ne intenziviraju strukturalne reforme", rekao je Thomsen na gospodarskoj konferenciji u Ateni.

"Ne budu li intenzivirane, mislim da će program skrenuti s kolosjeka", naglasio je.

U prvom istupu u javnosti nakon početka inspekcije u Grčkoj prošlog tjedna Thomson je također istaknuo da trenutno nije moguće ocijeniti hoće li se Grčka iduće godine moći vratiti na tržišta kapitala kao što se planira. Među dobrim vijestima izdvojio je jačanje konkurentnosti grčkog gospodarstva.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙